Szukaj w blogu

Google Website Translator Gadget

20 czerwca 2011

Szpinakowy smak - naleśniki ze szpinakiem i kurczakiem


NALEŚNIKI 
ZE SZPINAKIEM I PIERSIĄ Z KURCZAKA




Szpinakowe szaleństwo czas zacząć... I zaczęłam z wielkim hukiem. Bardzo lubię te naleśniki. Są smaczne, szybko się je robi i doskonale sprawdzają się w wersji z kurczakiem i bez. Dodatkowo łatwo je odgrzać w piekarniku czy mikrofalówce, a więc Mój Kochany Mąż może je sobie zabierać na dyżur... No i ten smak szpinaku z gałką muszkatołową... mniam...


Składniki na farsz do naleśników:
  • pierś z kurczaka
  • pęczek szpinaku
  • mielona gałka muszkatołowa
  • 3 ząbki czosnku - może być więcej lub mniej kwestia gustu
  • kosteczka śmietankowego lub kremowego serka topionego
  • 2 łyżki śmietany
  • kurkuma
  • pieprz 
  • sól
  • oliwa z oliwek

Pierś z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w niewielkie kawałki mogą być paseczki. Oprószyć solą i pierzem i połową łyżeczki kurkumy. 
Na rozgrzaną oliwę z oliwek wrzucić łyżeczkę gałki muszkatołowej, 2 łyżeczki kurkumy. Gdy zacznie mocno pachnieć wrzucić 1 ząbek czosnku drobniutko pokrojony i za pół minuty mięso. Smażyć około 2-3 minuty.  Dobrze opłukane liście szpinaku wrzucić na mięso, pomieszać i przykryć. Za minutę zmniejszyć ogień, otworzyć danie i  wcisnąć 2 ząbki czosnku, doprawić znów gałką muszkatołową ( generalnie szpinak bardzo ją lubi ;) ja dodaje jej naprawdę duuużo), solą i pieprzem. Pomieszać i przykryć. Tak dusić do momentu aż liście zmaleją;) Następnie dodać kosteczkę śmietankowego serka i dobrze wymieszać - żeby się rozpuścił. Następnie dodać około dwie łyżki śmietany - wymieszać. Całość spróbować - doprawić do smaku. Ja tu generalnie znów "ładuje" gałkę ;) . Wyłączyć gaz i gotowe. 

Składniki na cisto naleśnikowe (na około 8-9 naleśników):
  •  ok. pół litra mleka 
  • jajko
  • mąka pszenna - ja robię na tortowej 
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól szczypta

Wlać mleko do miski. Dodać jajko i szczyptę soli. Ubijać mikserem i dokładać tyle mąki, aby w pewnym momencie podczas ubijania ciasto osiągnęło konsystencję gęstej rozbełtanej śmietany ;) Zwykle jest to około 300 - 400g, ale ja dodaje to bardzo na oko. Między czasie dodać proszek do pieczenia. Zostawić ciasto na około 5 minut, żeby odpoczęło - zwykle pojawiają się na nim pęcherzyki powietrza i ciasto gęstnieje. Usmażyć naleśniki. 

Na jeszcze gorące nakładać farsz, składać na cztery w rożek i podawać - Smacznego!

  

1 komentarz:

Dziękuję bardzo za komentarz:)Anonimy proszę o podpis - będzie nam się milej rozmawiać :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...