MOCNO KAWOWE
MUFFINKI Z CZEKOLADOWYM SERCEM
MUFFINKI Z CZEKOLADOWYM SERCEM
Uwielbiam zapach kawy...Smak też. Ciężkim dla mnie momentem była chwila, kiedy odstawiłam kawę w ciąży. Ja - kawosz- pijący dla smaku...uwielbiający rytuał : "Kawa z rana jak śmietana..." . I tu nagle zero. Zaczęłam szukać bezkofeinowej...Dopiero Nescafe zachowało smak prawdziwej kawy w swojej wersji bezkofeinowej.. .Ale mój Synuś był mądrzejszy... Drugi kubek ... jeden łyk... i skończyło się na wizycie w toalecie.. . Tak się wyleczyłam z kawy. Teraz też z racji karmienia piersią nie pijam. Tzn lubię wypić cappucino, raz na jakiś czas, albo cafe śniadaniową. Ale, że pokład bezkofeinowej pozostał na półce.. hm.... a może muffinki...takie po swojemu... Mocno kawowe...I jak tu się nie skusić skoro akurat akcja "Muffinkowo 2011" ruszyła ? Polecam... Mocno kawowe, wilgotne i pulchne!
Składniki:
suche:
- 1.5 szklanki mąki tortowej przesianej
- 4.5 łyżki kawy rozpuszczalnej ( u mnie 3 łyżki bezkofeinowej i 1,5 łyżki kofeinowej)
- szklanka cukru
- 4 łyżeczki cukru waniliowego
- 1łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- przyprawa do kawy i deserów KAMIS ( kilkanaście skrętów ) - w niej jest cukier kandyzowany, gożdziki, kardamon, wanilia
mokre:
- pół kostki margaryny KASIA
- 2 jaja
- szklanka maślanki
Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Mieszamy suche składniki w jednej misce zaczynając od przesiania mąki i dodania sody i proszku. Do ostudzonej margaryny wbijamy dwa jaja, rozbełtujemy, i szklankę maślanki. Dobrze mieszamy. Wlewamy mokre do suchych. Mieszamy tylko do połączenia się składników ( szybko i byle jak). Nakładamy do foremek muffinkowych i pieczemy w 190'c przez 20-25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję bardzo za komentarz:)Anonimy proszę o podpis - będzie nam się milej rozmawiać :)