Szukaj w blogu

Google Website Translator Gadget

1 lipca 2013

Sałatka z liśćmi botwinki, szynką parmeńską w owocowo-bazyliowym dresingu i relacja z dietetycznych warsztatów kulinarnych

SAŁATKA 
Z LIŚĆMI BOTWINKI I SZYNKĄ PARMEŃSKĄ 
W OWOCOWO-BAZYLIOWYM DRESINGU



Dzisiaj mam dla Was sałatkę na wiosnę, chociaż lato za oknem ;) Efekt moich wypocin na warsztatach kulinarnych Dietetyczne Rewolucje organizowanych w ramach Fabryki Zdrowia przez OLEOFARM oraz andel's Cracow Hotel . Odbyły się one na początku kwietnia (tak wiem, zapłon to ja mam...ale poczekajcie na jeszcze starsze relacje ;) ) , zaś sałatka, która tutaj oglądacie przyniosła mi nagrodę w postaci volcheru na pyszną (mam nadzieję ) kolację w andel's Hotel w Krakowie oraz moc zdrowych produktów OLEOFARM'u - soku żurawinowego, oleju lnianego,  soku z aloesu, prażonych pestek dyni solo, z sola morską, z cynamonem oraz książeczkę z przepisami z Fabryki Zdrowia. Do tego zniżki na pyszne produkty, jak np olej z pestek winogron tłoczony na zimno czy sok malinowy z lipą, których dodałam do tej sałatki  :) Słowem - szaleństwo ;) Sałatka została doceniona
przez Panią Dietetyk - Katarzynę Wilkos i Szefa Kuchni Restauracji andel's Cracow Hotel - Rafała Kosińskiego, jako jedna z trzech najzdrowszych, najciekawszych i najładniej podanych kompozycji. Dumna jestem bardzo ;) Poniżej na zdjęciu widzicie Naszych Jurorów :) 



W Dietetycznych Rewolucjach, organizowanych generalnie w różnych miastach Polski , w Krakowie, oprócz mnie ;) ,  miały okazję wziąć udział : 
Gosia z http://fochygochy.blogspot.com/
Beatka z http://kuchniawzieleni.blogspot.com/
Ullcik z http://kuchnianawzgorzu.pl/ 
Malwinka z http://gaskamalwinka.blogspot.com/
Justyna i Magda z http://omnomnom-blog.blogspot.com/ 
Plaamka z http://plaamkaa.pl/
Karolina z  http://jeilliebean.blogspot.com/
Ania z http://modanastrychu.blogspot.com/
Bazylka z http://na4widelce.blogspot.com/
Ania z http://kulinarne-rozkosze.blogspot.com/
Sówka z http://zdrowa-kuchnia-sowy.blogspot.com/
Mama Misi i Tosi z http://zakreconakuchnia.blogspot.com/
Gosia z http://pinkcake.blox.pl/html 
i Ada z http://poracoszjesc.blogspot.com/ 

Poniżej Dziewczyny w migawce mojego Aparatu :) 



W ramach warsztatów miałyśmy okazję poznać wszystkie produkty OLEOFARM'u, posmakować wszystkich zdrowych soków, pestek, pesteczek i innych pyszności.  Potem zabrałyśmy się do pracy. W efekcie ja stworzyłam dwie dietetyczne wariacje - drugą sałatkę poznacie niebawem - czytaj jutro ;) Kiedy jury dyskutowało, my posmakowałyśmy wina, lekkiego i pysznego, choć wytrawnego. A na koniec spałaszowałyśmy nasze pyszne sałatki. 



Ciesze się strasznie z takich miłych i spontanicznych akcji oraz zaproszeń. Jeszcze raz dziękuję Organizatorom za zaproszenie a Was zapraszam najpierw na przepis, a potem na końcu na relacje filmową z Warsztatów, dodaną przez Organizatorów - od razu zaznaczam, że kamera tak na mnie podziałała, ze pomyliłam składniki sałatki ;) Oryginalny przepis już tu : 

Składniki :

  • kilkanaście bardzo młodych listków botwinki
  • 3 duże liście sałaty lodowej
  • kilkanaście listków świeżej bazylii
  • 3 plasterki szynki parmeńskiej
  • płatki migdałowe
  • olej z pestek winogron tłoczony na zimno
  • sok z granatu
  • sok malinowy z lipą 
  • pieprz


Wszystkie wypłukane listki odsączamy na ręczniku papierowym. Sałatę rwiemy w palcach na bardzo małe kawałki, układamy na dnie miseczki. Na nią układamy małe paski szynki parmeńskiej - również rwane w palcach. Kilka listków botwinki kroimy w paseczki i posypujemy nimi sałatkę. Robimy dresing. Do osobnego naczynia nalewamy odrobinę, około 3 łyżki każdego, soku z granatu, soku malinowego z lipa i oleju z pestek winogron. Listki bazylii kroimy na paseczki, dorzucamy do dresingu, pieprzymy i całość mieszamy. Następnie polewamy sałatkę i posypujemy ją z wierzchu płatkami migdałowymi. Miseczkę dookoła dekorujemy listkami botwinki i bazylii. Smaczności ! :) 





10 komentarzy:

  1. Uwielbiam sałatki, a ta wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj była pyszna :D na wiosnę w next roku obowiązkowo będzie u mnie królować :)

      Usuń
  2. Cudo! Mój smak! :)
    Podziel się, proszę :)
    dariawkuchni.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dario już nie mam ;) ale wirtualnie łap połowę ;)

      Usuń
  3. bardzo ciekawe połączenie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajnie sobie znów przypomnieć te warsztaty:)
    A Twoje zdjęcia gdzie można zobaczyć, bo wrzucałyśmy na wspólną picasę, ale tych nie było, o ile pamiętam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sówko nie potrafie wrzucic w picassa, nale podeślę organizatorom :)

      Usuń
  5. Jakie miłe wspomnienie - a nagroda za sałatkę w pełni zasłużona!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz:)Anonimy proszę o podpis - będzie nam się milej rozmawiać :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...