SAŁATKA
Z LIŚĆMI BOTWINKI I SZYNKĄ PARMEŃSKĄ
W OWOCOWO-BAZYLIOWYM DRESINGU
Dzisiaj mam dla Was sałatkę na wiosnę, chociaż lato za oknem ;) Efekt moich wypocin na warsztatach kulinarnych Dietetyczne Rewolucje organizowanych w ramach Fabryki Zdrowia przez OLEOFARM oraz andel's Cracow Hotel . Odbyły się one na początku kwietnia (tak wiem, zapłon to ja mam...ale poczekajcie na jeszcze starsze relacje ;) ) , zaś sałatka, która tutaj oglądacie przyniosła mi nagrodę w postaci volcheru na pyszną (mam nadzieję ) kolację w andel's Hotel w Krakowie oraz moc zdrowych produktów OLEOFARM'u - soku żurawinowego, oleju lnianego, soku z aloesu, prażonych pestek dyni solo, z sola morską, z cynamonem oraz książeczkę z przepisami z Fabryki Zdrowia. Do tego zniżki na pyszne produkty, jak np olej z pestek winogron tłoczony na zimno czy sok malinowy z lipą, których dodałam do tej sałatki :) Słowem - szaleństwo ;) Sałatka została doceniona
przez Panią Dietetyk - Katarzynę Wilkos i Szefa Kuchni Restauracji andel's Cracow Hotel - Rafała Kosińskiego, jako jedna z trzech najzdrowszych, najciekawszych i najładniej podanych kompozycji. Dumna jestem bardzo ;) Poniżej na zdjęciu widzicie Naszych Jurorów :)
W Dietetycznych Rewolucjach, organizowanych generalnie w różnych miastach Polski , w Krakowie, oprócz mnie ;) , miały okazję wziąć udział :
Gosia z http:// fochygochy.blogspot.com/
Beatka z http:// kuchniawzieleni.blogspot.com/
Ullcik z http://kuchnianawzgorzu.pl/
Malwinka z http:// gaskamalwinka.blogspot.com/
Justyna i Magda z http:// omnomnom-blog.blogspot.com/
przez Panią Dietetyk - Katarzynę Wilkos i Szefa Kuchni Restauracji andel's Cracow Hotel - Rafała Kosińskiego, jako jedna z trzech najzdrowszych, najciekawszych i najładniej podanych kompozycji. Dumna jestem bardzo ;) Poniżej na zdjęciu widzicie Naszych Jurorów :)
W Dietetycznych Rewolucjach, organizowanych generalnie w różnych miastach Polski , w Krakowie, oprócz mnie ;) , miały okazję wziąć udział :
Gosia z http://
Beatka z http://
Ullcik z http://kuchnianawzgorzu.pl/
Malwinka z http://
Justyna i Magda z http://
Plaamka z http://plaamkaa.pl/
Karolina z http://jeilliebean.blogspot.com/
Ania z http://modanastrychu.blogspot.com/
Bazylka z http://na4widelce.blogspot.com/
Ania z http://kulinarne-rozkosze.blogspot.com/
Sówka z http://zdrowa-kuchnia-sowy.blogspot.com/
Mama Misi i Tosi z http://zakreconakuchnia.blogspot.com/
Gosia z http://pinkcake.blox.pl/html
i Ada z http://poracoszjesc.blogspot.com/
Poniżej Dziewczyny w migawce mojego Aparatu :)
W ramach warsztatów miałyśmy okazję poznać wszystkie produkty OLEOFARM'u, posmakować wszystkich zdrowych soków, pestek, pesteczek i innych pyszności. Potem zabrałyśmy się do pracy. W efekcie ja stworzyłam dwie dietetyczne wariacje - drugą sałatkę poznacie niebawem - czytaj jutro ;) Kiedy jury dyskutowało, my posmakowałyśmy wina, lekkiego i pysznego, choć wytrawnego. A na koniec spałaszowałyśmy nasze pyszne sałatki.
Ciesze się strasznie z takich miłych i spontanicznych akcji oraz zaproszeń. Jeszcze raz dziękuję Organizatorom za zaproszenie a Was zapraszam najpierw na przepis, a potem na końcu na relacje filmową z Warsztatów, dodaną przez Organizatorów - od razu zaznaczam, że kamera tak na mnie podziałała, ze pomyliłam składniki sałatki ;) Oryginalny przepis już tu :
Składniki :
Karolina z http://jeilliebean.blogspot.com/
Ania z http://modanastrychu.blogspot.com/
Bazylka z http://na4widelce.blogspot.com/
Ania z http://kulinarne-rozkosze.blogspot.com/
Sówka z http://zdrowa-kuchnia-sowy.blogspot.com/
Mama Misi i Tosi z http://zakreconakuchnia.blogspot.com/
Gosia z http://pinkcake.blox.pl/html
i Ada z http://poracoszjesc.blogspot.com/
Poniżej Dziewczyny w migawce mojego Aparatu :)
W ramach warsztatów miałyśmy okazję poznać wszystkie produkty OLEOFARM'u, posmakować wszystkich zdrowych soków, pestek, pesteczek i innych pyszności. Potem zabrałyśmy się do pracy. W efekcie ja stworzyłam dwie dietetyczne wariacje - drugą sałatkę poznacie niebawem - czytaj jutro ;) Kiedy jury dyskutowało, my posmakowałyśmy wina, lekkiego i pysznego, choć wytrawnego. A na koniec spałaszowałyśmy nasze pyszne sałatki.
Ciesze się strasznie z takich miłych i spontanicznych akcji oraz zaproszeń. Jeszcze raz dziękuję Organizatorom za zaproszenie a Was zapraszam najpierw na przepis, a potem na końcu na relacje filmową z Warsztatów, dodaną przez Organizatorów - od razu zaznaczam, że kamera tak na mnie podziałała, ze pomyliłam składniki sałatki ;) Oryginalny przepis już tu :
Składniki :
- kilkanaście bardzo młodych listków botwinki
- 3 duże liście sałaty lodowej
- kilkanaście listków świeżej bazylii
- 3 plasterki szynki parmeńskiej
- płatki migdałowe
- olej z pestek winogron tłoczony na zimno
- sok z granatu
- sok malinowy z lipą
- pieprz
Wszystkie wypłukane listki odsączamy na ręczniku papierowym. Sałatę rwiemy w palcach na bardzo małe kawałki, układamy na dnie miseczki. Na nią układamy małe paski szynki parmeńskiej - również rwane w palcach. Kilka listków botwinki kroimy w paseczki i posypujemy nimi sałatkę. Robimy dresing. Do osobnego naczynia nalewamy odrobinę, około 3 łyżki każdego, soku z granatu, soku malinowego z lipa i oleju z pestek winogron. Listki bazylii kroimy na paseczki, dorzucamy do dresingu, pieprzymy i całość mieszamy. Następnie polewamy sałatkę i posypujemy ją z wierzchu płatkami migdałowymi. Miseczkę dookoła dekorujemy listkami botwinki i bazylii. Smaczności ! :)
Uwielbiam sałatki, a ta wygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńOj była pyszna :D na wiosnę w next roku obowiązkowo będzie u mnie królować :)
UsuńCudo! Mój smak! :)
OdpowiedzUsuńPodziel się, proszę :)
dariawkuchni.
Dario już nie mam ;) ale wirtualnie łap połowę ;)
Usuńbardzo ciekawe połączenie:)
OdpowiedzUsuńa dziękuję :)
UsuńFajnie sobie znów przypomnieć te warsztaty:)
OdpowiedzUsuńA Twoje zdjęcia gdzie można zobaczyć, bo wrzucałyśmy na wspólną picasę, ale tych nie było, o ile pamiętam.
Sówko nie potrafie wrzucic w picassa, nale podeślę organizatorom :)
UsuńJakie miłe wspomnienie - a nagroda za sałatkę w pełni zasłużona!
OdpowiedzUsuńDzięki Gosiu :)
Usuń