MUFFINKI NA WYTRAWNIE X2
CZYLI Z FETĄ I OLIWKAMI WERSJA II
I
Z WĘDZONYM SEREM I KAPARAMI
Skoro debiut wyszedł...Mój Kochany Mąż poprosił o babeczki zamiast obiadku na drogę....Poszperałam w sieci i znalazłam taki przepis... . Ale, ż chciałam zrobić więcej niż 12 mufin to pozmieniałam nieco proporcje na ciasto. I w sumie trochę żałuję. Bo nie wyszły tak puszyste, jak te poprzednie. I teraz nie wiem, czy to wina tej zmiany, czy po prostu takie to ciasto ma być. Na wszelki wypadek zamieszczam i oryginał i swoją modyfikację. Jeśli Ktoś sprawdzi to proszę o komentarz;) Pomysł z kaparami jest mój i na pewno go powtórzę :)
Składniki na 12 mufin: oryginalny przepis
suche:
350 g mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka tymianku
łyżeczka suszonej natki pietruszki
łyżeczka ziół prowensalskich
odrobina pieprzu ziołowego i czarnego
mokre:
2 jajka
szklanka mleka
125g masła lub margaryny
Składniki na 15-16 mufin: moja modyfikacja
suche:
400g mąki tortowej przesianej
2 płaskie łyżeczki proszku
do pieczenia
łyżeczka tymianku
ja dodałam kosteczkę pietruszkową KNORR
2 łyżeczki ziół prowensalskich
po pół łyżeczki pieprzu ziołowego i czarnego
mokre:
2 jajka
1 i 1/4 szklanki mleka
150g margaryny
Dodatki:
ok. 50g oliwek i 180g fety pokrojonych w kosteczkę,
5 łyżeczek kaparów
ok. 200g sera wędzonego pokrojonego w kosteczkę
W jednej misce połączyć suche składniki, w drugiej mokre. Potem szybko suche z mokrymi - mają być grudki;). Podzielić ciasto na dwie części. Do jednej dodać fetę z oliwkami - wymieszać. Do drugiej kapary i ser - wymieszać.. Nałożyć do form. Piec razem 25 minut w 180'c. Studzić (czego ja nie zrobiłam i może tu tkwił błąd) na kratce. Podawać z wędlinką, masłem. My pałaszowaliśmy same.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję bardzo za komentarz:)Anonimy proszę o podpis - będzie nam się milej rozmawiać :)