Szukaj w blogu

Google Website Translator Gadget

25 sierpnia 2013

proste kakaowe muffinki

KAKAOWE MUFFINKI



Proste, klasyczne. Szybkie. Bez udziwniania. Powstały razem z kukurydzianymi muffinami z suszonymi pomidorami, kiedy Przyjaciele mieli przyjechać w odwiedziny. Zapowiedzieli się na drugie śniadanie. Wstaliśmy późno. Zbyt późno, by kombinować coś wielkiego. Oba rodzaje muffin powstawały w tym samym czasie. Kiedy się piekły, Smyk pomagał dalej - bo te maleństwa, które widzicie to jego dzieło:),  robiąc ze mną pasty śniadaniowe - tuńczykową kiri i jajeczną. Pokrojona bułeczka, trochę wędlinki, pasty i świeże pachnące muffinki śniadaniowe. A na koniec te maleństwa podane do kawy. Sposób na idealną poranną posiadówę gotową w niecałą godzinę :) 
Te małe muffinki dodaję do akcji Domi - Muffinkowo III. 



Składniki na 12 dużych lub 36 mini babeczek :

suche:
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2-3  łyżki kakao
  • 1/2 szklanki cukru
mokre:
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • pół szklanki oleju

Suche składniki mieszamy w jednej misce - pamiętajcie, by przesiać mąkę ! W drugiej łączymy mokre składniki na jedną masę ubijaczką do jaj. Następnie mokre wlewamy do suchych i mieszamy byle jak, tylko do połączenia się składników. Mini foremki na muffinki napełniamy 1 łyżeczką , zaś duże formy do 3/4 wysokości - około 1 łyżka i ciut. Pieczemy 15 minut małe, a 20-25 minut duże muffinki do suchego patyczka. Trzymamy w formach 2-3 minuty, po czym studzimy na kratce, albo desce. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smaczności !




6 komentarzy:

  1. klasyczne, ale jak zawsze pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam muffinki. Choć jem dość często nigdy nie mam ich dosyć ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. No proszę, Kazik ma talent po mamusi :) Super muffinki, klasyczne zawsze się sprawdzają :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wszystko fajnie, lecz wyszło mi ciasta na wiele więcej babeczek niż w przepisie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) to bardzo zalezy od tego jak duże mamy foremki - ja mam na klasyczne duże ze średnica 4 cm, a mełe na 1,5 cm :) i tego jak wiele pakujemy ciasta do foremek :) ale czy więcej znaczy gorzej :) ?

      Usuń

Dziękuję bardzo za komentarz:)Anonimy proszę o podpis - będzie nam się milej rozmawiać :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...