"Opowiedz mi o smaku chleba razowego z pastą avocado..". Nucąc tą piosenkę kupiłam dwa avocado. I o nich zapomniałam. Po czterech dniach odkryłam je w koszyczku... Jejku pewnie się popsuły!Takie miękkie! Okazało się, że są dopiero zdatne do spożycia. I teraz i ja mogę coś opowiedzieć. Jednym słowem mniam! Spałaszowaliśmy z Moim Kochanym Mężem dwa talerze o 23 w nocy:) Do piwka genialne :) Także bezalkoholowego;) Przepis jest kombinacją wielu ze znalezionych na Kwestii Smaku . Oczywiście serwujemy na ...chlebie razowym!
Składniki:
- dwa miękkie avocado
- 2 łyżki soku z cytryny
- ząbek czosnku pokrojony drobno i posolony
- kilkanaście kropel - półtorej łyżeczki - pikantnego sosu tabasco
- pokrojone w kosteczkę pół dużej cebuli
- pokrojony w kosteczkę pomidor
- kilka liści bazylii postrzępionych w rękach
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- pieprz
- sól
Obrać lub wydłubać łyżką miąż avocado. Rozgnieść widelcem razem z sokiem z cytryny i czosnkiem. Dodać resztę składników, doprawić do smaku, wymieszać. Vala!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję bardzo za komentarz:)Anonimy proszę o podpis - będzie nam się milej rozmawiać :)