Szukaj w blogu

Google Website Translator Gadget

20 czerwca 2011

Kurczakowe szaleństwo na lekko

KURCZAK ZE SZPINAKIEM 
NA MAŚLANCE



Coś dla Amatorów zdrowej i szybkiej kuchni :) Można zrobić z resztek piersi kurczaka dla jednej osoby..a można przygotować wykwintny zdrowy obiadek dla Rodzinki. Generalnie próbowałam tylko ja, bo mąż był w pracy na cały dzionek, a Maluszek marudził strasznie... . Mnie smakowało bardzo. Zwłaszcza z makaronem ryżowym, który uwielbiam. Ponieważ przepis jest tani i szybki kwalifikuje go do Akcji "Jadłodajnia Studencka". A, że zdrowy - "FAT FREE" :) No i oczywiście "Ekspresowo w Kuchni" skoro jadłam danie już po 20 minutach... :) 

Składniki:
  • pierś z kurczaka pokrojona na kostkę (mogą być takie nie potrzebne kawałeczki po zrobieniu kotlecików np)
  • kilka - kilkanaście (  w zależności od ilości kurczaka) liści szpinaku
  • pół szklanki może ciut mniej maślanki naturalnej
  • 2 ząbki czosnku
  • gałka muszkatołowa około 3 łyżeczki
  • olej sezamowy
  • dymka ze szczypiorkiem
  • pieprz
  • sól 
  • makaron ryżowy
Rozgrzać olej sezamowy, wrzucić na niego poszatkowaną dymkę ze szczypiorkiem, posolić i popieprzyć , dodać pół łyżeczki gałki muszkatołowej. W momencie, gdy cebulka puści aromat wrzucić mięsko, pomieszać. Gdy kurczak będzie biały, wrzucić opłukane całe liście szpinaku. Całość przykryć, minimalnie zmniejszyć ogień, i poczekać, aż szpinak zmaleje. Wcisnąć ząbki czosnku i doprawić gałką muszkatołową, ewentualnie solą i pieprzem. Podlać maślanką. Jak się zagotuje wyłączyć. Makaron ryżowy przygotować według przepisu. Podawać gorące. 

Smacznego! :)

              

6 komentarzy:

  1. Kochana, nie chcesz dla mnie gotować?:)
    jak widze takie pyszności to mi normalnie ślinka cieknie, a sama nie mam czasu, żeby wyskoczyć do sklepu i ugotowac coś porządnegoo.
    Czekam na wolny czas jak na zbawienie. W końcu będę mogła wrócic do kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny, pomysł na kurczaka ze szpinakiem. Zainspirował mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Droga M. chyba mamy do siebie dalekooo :P ale jeśli bedziesz w Krakowie to zapraszam na małe pyszności :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Królewska Mości aż miło słyszeć :D

    OdpowiedzUsuń
  5. po raz pierwszy wczytuje sie w twoje warjacje kulinarne ,....doskonale po prostu ! czuje ich smak ..patrzac...I sledzac etapy przygotowan....sposob w jaki opowiadasz o swojej pasji do gotowania ...to jest to ...zapach wanili we wlosach ! super !!!!!


    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za miłe słowa :) niestety szkoda, że nie wiem, komu mam dziękować :)

      Usuń

Dziękuję bardzo za komentarz:)Anonimy proszę o podpis - będzie nam się milej rozmawiać :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...