Szukaj w blogu

Google Website Translator Gadget

20 czerwca 2011

Ciasto marchewkowe czyli Marchewkowa słodycz


CIASTO MARCHEWKOWE

  

To mój sprawdzony przepis na ciasto marchewkowe. Jest nie za słodkie, ale i doskonale czuć w nim aromat marchewkowego specjału. W tej wersji pominęłam bakalie z racji karmienia piersią, żeby mojego Malca nie uczulić na orzeszki. Tak tak... to ono wyskakiwało z foremki..dokładniej mówiąc wyskoczyło do zlewu i do foremek muffinkowych w nim wrzuconych..zamiast do swojej blachy... Wprawdzie udało się część uratować, ale tym razem nie wyszło zbyt wysokie. Mimo tego polecam przepis. Pochodzi z "Chwili dla Ciebie". Zmieniłam mu jedynie nazwę z Placek na Ciasto.

Składniki na ciasto:
  • 1 i 1/4 szklanki oleju
  • 4 jajka
  • 2 szklanki drobno utartej marchewki
  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki cukru
  • 2  łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • ewentualnie rodzynki, orzechy
Składniki na polewę:
  • czubata łyżka kakao
  • 4 łyżeczki cukru
  • łyżeczka masła
  • 2 łyżeczki wody
Jajka wbić do miseczki, wsypać cukier i ucierać tak długo, aż powstanie kremowa puszysta masa. Najprościej jest najpierw dobrze zmiksować jajka i stopniowo dodawać cukier. Następnie dalej ucierając, dodawać olej i mąkę, a na końcu dołożyć marchewkę, proszek do pieczenia, sodę i cynamon. Dodać także rodzynki i orzechy, wymieszać. 
Blachę wysmarować tłuszczem, posypać mąką. Ja osobiście wykładam ją pergaminem, gdyż ciasto jest bardzo wilgotne i przykleja się do formy mimo tłuszczu. Trzeba o tym pamiętać również przy wyjmowaniu ciasta! Piec około 40 minut w 180'c. 
Przygotować polewę: wszystkie składniki umieścić w garnuszku i gotować na bardzo małym ogniu aż do rozpuszczenia się cukru. 
Polać ostudzone ciasto polewą i zostawić do wyschnięcia - nigdy nie wytrzymam ;) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję bardzo za komentarz:)Anonimy proszę o podpis - będzie nam się milej rozmawiać :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...