CIASTO MARCHEWKOWE
To mój sprawdzony przepis na ciasto marchewkowe. Jest nie za słodkie, ale i doskonale czuć w nim aromat marchewkowego specjału. W tej wersji pominęłam bakalie z racji karmienia piersią, żeby mojego Malca nie uczulić na orzeszki. Tak tak... to ono wyskakiwało z foremki..dokładniej mówiąc wyskoczyło do zlewu i do foremek muffinkowych w nim wrzuconych..zamiast do swojej blachy... Wprawdzie udało się część uratować, ale tym razem nie wyszło zbyt wysokie. Mimo tego polecam przepis. Pochodzi z "Chwili dla Ciebie". Zmieniłam mu jedynie nazwę z Placek na Ciasto.
Składniki na ciasto:
- 1 i 1/4 szklanki oleju
- 4 jajka
- 2 szklanki drobno utartej marchewki
- 2 szklanki mąki
- 2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- ewentualnie rodzynki, orzechy
Składniki na polewę:
- czubata łyżka kakao
- 4 łyżeczki cukru
- łyżeczka masła
- 2 łyżeczki wody
Jajka wbić do miseczki, wsypać cukier i ucierać tak długo, aż powstanie kremowa puszysta masa. Najprościej jest najpierw dobrze zmiksować jajka i stopniowo dodawać cukier. Następnie dalej ucierając, dodawać olej i mąkę, a na końcu dołożyć marchewkę, proszek do pieczenia, sodę i cynamon. Dodać także rodzynki i orzechy, wymieszać.
Blachę wysmarować tłuszczem, posypać mąką. Ja osobiście wykładam ją pergaminem, gdyż ciasto jest bardzo wilgotne i przykleja się do formy mimo tłuszczu. Trzeba o tym pamiętać również przy wyjmowaniu ciasta! Piec około 40 minut w 180'c.
Przygotować polewę: wszystkie składniki umieścić w garnuszku i gotować na bardzo małym ogniu aż do rozpuszczenia się cukru.
Polać ostudzone ciasto polewą i zostawić do wyschnięcia - nigdy nie wytrzymam ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję bardzo za komentarz:)Anonimy proszę o podpis - będzie nam się milej rozmawiać :)