Szukaj w blogu

Google Website Translator Gadget

20 czerwca 2011

Piwne naleśniki na sposób wegetariański :) Szpinakowe szaleństwo !


PIWNE NALEŚNIKI 
ZE SZPINAKIEM I SERKIEM WŁOSKIM



Z racji końca Akcji Szpinakowej Wedelki zamieszczam kolejne szaleństwo szpinakowe. Tak to jest, że szpinak uwielbiam z naleśnikami...A więc tym razem wersja wegetariańska...akurat dziś piątek, więc może komuś przepis spadnie z nieba...;)

Składniki na  farsz: 

  • pęczek szpinaku
  • mielona gałka muszkatołowa
  • 3 ząbki czosnku - może być więcej lub mniej kwestia gustu
  • kosteczka śmietankowego lub kremowego serka topionego
  • 2 łyżki śmietany
  • pieprz 
  • sól
  • oliwa z oliwek
  • serek typu włoskiego do dostania w Lidlu..ewentualnie feta lub twarda mozzarella
Na rozgrzaną oliwę z oliwek wrzucić łyżeczkę gałki muszkatołowej, gdy zacznie mocno pachnieć wrzucić 1 ząbek czosnku drobniutko pokrojony. Na delikatnie zrumieniony  wrzucić dobrze opłukane liście szpinaku pomieszać i przykryć. Za minutę zmniejszyć ogień, otworzyć danie i  wcisnąć 2 ząbki czosnku, doprawić znów gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Pomieszać i przykryć. Tak dusić do momentu aż liście zmaleją. Następnie dodać pół kostki śmietankowego serka i dobrze wymieszać - żeby się rozpuścił. Następnie dodać około dwie łyżki śmietany - wymieszać. Na początku wydawało mi się, że danie stało się zbyt śmietanowe, ale to pozory. Bardzo czuć szpinak. Można jednak zmniejszyć ilość śmietany do jednej łyżki. Całość spróbować - doprawić do smaku. Ja tu generalnie znów "ładuje" gałkę ;) . Wyłączyć gaz i gotowe. 

Składniki na piwne ciasto naleśnikowe (9 naleśników):


  •  ok. pół litra mleka 
  • jajko
  • mąka pszenna - ja robię na tortowej 
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól szczypta
  • około kieliszek  ja nalałam tak ciut - jasnego piwa - w moim przypadku niskoalkoholowego Żywca
  • kawałeczek słoniny
Wlać mleko do miski. Dodać jajko i szczyptę soli. Ubijać mikserem i dokładać tyle mąki, aby w pewnym momencie podczas ubijania ciasto osiągnęło konsystencję rozbełtanej śmietany. Tym razem dodałam dużo mniej mąki, aby naleśniki były po francusku...cieniutkie. Myślę, że około 200-300g, ale standardowo  robiłam na oko. Między czasie dodać proszek do pieczenia. Oraz wlać pół kieliszka piwa. Ubijać jeszcze chwilę Zostawić ciasto na około 15 minut, żeby odpoczęło - zwykle pojawiają się na nim pęcherzyki powietrza i ciasto gęstnieje. 
Rozgrzać patelnię. Nabić kawałeczek słoniny na widelec i posmarować nią patelnię. Na to wlewać ciasto i smażyć naleśniki. Pieczone na słonince mniej się przypalają, ale są pyszne, bo prawie nie czuć tłuszczu. 


Na jeszcze gorące nakładać farsz na połowie naleśnika, posypać go serkiem włoskim skrojonym w maleńką kosteczkę, zawijać na 4 i podawać:) Pychotkaaa :)

  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję bardzo za komentarz:)Anonimy proszę o podpis - będzie nam się milej rozmawiać :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...