PIWNE NALEŚNIKI
ZE SZPINAKIEM I SERKIEM WŁOSKIM
Z racji końca Akcji Szpinakowej Wedelki zamieszczam kolejne szaleństwo szpinakowe. Tak to jest, że szpinak uwielbiam z naleśnikami...A więc tym razem wersja wegetariańska...akurat dziś piątek, więc może komuś przepis spadnie z nieba...;)
Składniki na farsz:
- pęczek szpinaku
- mielona gałka muszkatołowa
- 3 ząbki czosnku - może być więcej lub mniej kwestia gustu
- kosteczka śmietankowego lub kremowego serka topionego
- 2 łyżki śmietany
- pieprz
- sól
- oliwa z oliwek
- serek typu włoskiego do dostania w Lidlu..ewentualnie feta lub twarda mozzarella
Na rozgrzaną oliwę z oliwek wrzucić łyżeczkę gałki muszkatołowej, gdy zacznie mocno pachnieć wrzucić 1 ząbek czosnku drobniutko pokrojony. Na delikatnie zrumieniony wrzucić dobrze opłukane liście szpinaku pomieszać i przykryć. Za minutę zmniejszyć ogień, otworzyć danie i wcisnąć 2 ząbki czosnku, doprawić znów gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Pomieszać i przykryć. Tak dusić do momentu aż liście zmaleją. Następnie dodać pół kostki śmietankowego serka i dobrze wymieszać - żeby się rozpuścił. Następnie dodać około dwie łyżki śmietany - wymieszać. Na początku wydawało mi się, że danie stało się zbyt śmietanowe, ale to pozory. Bardzo czuć szpinak. Można jednak zmniejszyć ilość śmietany do jednej łyżki. Całość spróbować - doprawić do smaku. Ja tu generalnie znów "ładuje" gałkę ;) . Wyłączyć gaz i gotowe.
Składniki na piwne ciasto naleśnikowe (9 naleśników):
- ok. pół litra mleka
- jajko
- mąka pszenna - ja robię na tortowej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- sól szczypta
- około kieliszek ja nalałam tak ciut - jasnego piwa - w moim przypadku niskoalkoholowego Żywca
- kawałeczek słoniny
Wlać mleko do miski. Dodać jajko i szczyptę soli. Ubijać mikserem i dokładać tyle mąki, aby w pewnym momencie podczas ubijania ciasto osiągnęło konsystencję rozbełtanej śmietany. Tym razem dodałam dużo mniej mąki, aby naleśniki były po francusku...cieniutkie. Myślę, że około 200-300g, ale standardowo robiłam na oko. Między czasie dodać proszek do pieczenia. Oraz wlać pół kieliszka piwa. Ubijać jeszcze chwilę Zostawić ciasto na około 15 minut, żeby odpoczęło - zwykle pojawiają się na nim pęcherzyki powietrza i ciasto gęstnieje.
Rozgrzać patelnię. Nabić kawałeczek słoniny na widelec i posmarować nią patelnię. Na to wlewać ciasto i smażyć naleśniki. Pieczone na słonince mniej się przypalają, ale są pyszne, bo prawie nie czuć tłuszczu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję bardzo za komentarz:)Anonimy proszę o podpis - będzie nam się milej rozmawiać :)