ZAPIEKANKA KALAFIOROWA
Ponoć inspiruje ludzi :) Ci " Ludzie" też i mnie... ;) Zwłaszcza, jeśli to Królowie...I zapodają Królewskie Przysmaki. Przepis cudownie szybki, lekkostrawny, tani i smaczny. Wymyślony przez Króla z równolatkiem (jeden dzień różnicy;) mojego Szkraba...Na dowód, że można i z dzieckiem i po królewsku. No i jak tu nie wierzyć w Monarchie?...Zwłaszcza Kulinarną;)
Składniki: (ja robiłam mniej więcej z 2/3 porcji na 2 osoby):
- 500g kalafiora
- 600g mięsa mielonego
- 1 drobno pokrojona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- sól, pieprz
- wersja po roku ;) - założyła jeszcze 2 łyżki oliwy z oliwek, którą wysmarowałam naczynie żaroodporne
Kalafior ugotować na parze i zmiksować na puree. Następnie zmiksować mięso z cebulą, pietruszką, czosnkiem, solą i pieprzem.
W naczyniu żaroodpornym (dobrze jest je wysmarować oliwą z oliwek - lub do miksowania dodać 2 łyżeczki) ułożyć mięso, a na nim zmiksowanego kalafiora. Piec w temperaturze 180'c około 45 min. Smaczności !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję bardzo za komentarz:)Anonimy proszę o podpis - będzie nam się milej rozmawiać :)