Szukaj w blogu

Google Website Translator Gadget

20 października 2012

wegetariański gulasz z kurkami z nutą chilii i curry...jesień....

WEGETARIAŃSKI 

GULASZ Z KURKAMI 

Z NUTĄ CHILII I SZCZYPTĄ CURRY




Zobaczyłam kurki i nie mogłam się oprzeć. Nie mamy obecnie czasu iść do lasu i pozbierać samodzielnie grzybków, choć tak bardzo oboje to z Mężem lubimy. Musimy się w końcu wybrać i zaszczepić w Synku tę miłość. Póki jednak co, ja zaszczepiłam w nim miłość do ich jedzenia. Jak pisałam - ujrzałam - i z miejsca uległam pokusie. I tak, wczorajszym popołudniem, po moim domu rozszedł się zapach jesieni.... A że był piątek, to zapraszam Was na nieco inny, wegetariański, gulasz z tymi pięknymi pomarańczowymi grzybkami... . Chili, soja i curry dodają mu nieco orientu. 


Składniki na 3 osoby:
  • 400 g kurek 
  • 15 kotletów sojowych ala schabowy typu minutka
  • pół litra wody + pół kostki bulionowej warzywnej lub pół litra bulionu warzywnego
  • 1 nieduża cebula
  • 2 cebulki dymki - szczypior
  • 3 łyżki sklarowanego masła
  • śmietanka do zup i sosów 18%
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej 
  • curry
  • chili
  • pieprz
  • sól 
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 ziarna pieprzu 

Bulion zagotować. Wyłączyć. Wrzucić kotlety sojowe i po pod przykryciem moczyć 5 minut. Po tym czasie wyłowić je z bulionu - bulionu nie wylewamy - położyć na sitku i odsączyć. 
Grzyby opłukać dokładnie - zmieniając im nawet 1-2 razy wodę - obrać- spłukać i zostawić na moment na sitku, by odciekły. 
W garnku z grubym dnem, ewentualnie patelni, rozpuścić sklarowane masło, wrzucić pokrojona w grubą kostkę cebulę i chwilkę smażyć. Wrzucić grzyby (mniejsze w całości, większe pokrojone na połówki lub cząstki) i smażyć często mieszając około 10 minut. W tym czasie wkroić do grzybów szczypior, popieprzyć i posolić. Gdyby grzyby szybko odparowały, zmniejszyć nieco ogień. Po 10 minutach wlać jedną chochlę buliony warzywnego, wrzucić ziarenka pieprzu i ziela angielskiego, przykryć i dusić około 10 minut. 
W tym czasie odsączone kotlety pokroić na 4.  Następnie wlać resztę bulionu do uduszonych grzybów, wrzucić pokrojone kotlety sojowe i doprowadzić wolno gulasz do wrzenia. Dodać szczyptę chili i około pół łyżeczki płaskiej curry, zamieszać wlać śmietankę trochę na oko - im bardziej lubicie smak śmietanowy, tym więcej - pomieszać i znów poczekać, aż gulasz "pyrknie". W tym czasie rozpuścić łyżeczkę mąki ziemniaczanej w niewielkiej ilości ZIMNEJ wody i powoli wlać do gotującego się gulaszu, mieszając. Gdy zgęstnieje - wyłączyć. Można serwować z kluskami śląskimi, kopytkami, ciemnym chlebkiem, kaszą czy ziemniaczkami. Smaczności !!! 



5 komentarzy:

  1. Fajny pomysł, może dzięki niemu przemycę do jadłospisu kotlety sojowe:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dla takich smaków jesień mogłaby trwać wiecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hm...no nie dokładnie bo ja kocham zimę ale fajnie że jesień jest ze smakami swymi ;)

      Usuń
  3. pychotka :) koniecznie z kociołka nad ogniem
    http://www.meble-ogrodowe-sklep.pl/kociolek-wegierski-farmcook-inox-trojnogu-p-1071.html
    :)))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz:)Anonimy proszę o podpis - będzie nam się milej rozmawiać :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...