MUFFINKI ŚMIETANKOWE Z JAGODAMI
To była niedziela muffinek. Wybieraliśmy się na grilla do znajomych. Chciałam zrobić coś dobrego i zdrowego, bo do Kobiety Ciężarnej się udawaliśmy. A jak wiadomo kobietom ciężarnym nie wszystko smakuje;) Sięgnęłam do przepisu Arabeski. Skoro rozpoczęto jagodowy sezon :) Wreszcie wypróbowałam oryginalną wersję i przyznaje jest boska:) Od siebie dodałam tylko pół łyżeczki sody oczyszczonej, bo w mojej poprzedniej wersji pieguskowej , wydały mi się zbyt zbite. Wyrosły ogromne jagodowe cudności ... a jak smakowały....mmmm....
Składniki: na 12 muffin :
- - 30 dag mąki tortowej przesianej!
- - 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- - 1/2 szklanki cukru (można nieco więcej)
- - 2 jajka
- - 1 szkl. kwaśnej śmietany
- - 1/3 szkl. oleju - ja dodałam słonecznikowego
- - ew. kilka kropli aromatu śmietankowego -> może wicej;)
- - około 250 g jagód
Wszystkie składniki oprócz jagód dokładnie wymieszać w jednej misce łyżką. Dodać jagody i delikatnie wymieszać. Nakładać do foremek muffinkowych i piec w 200'c około 20-25 minut.
Kobieta Ciężarna potwierdza, że były booooooooooooskie... Jak nie wchodzą słodycze, tak te3 mniaaaaaaaaaaaaaaaam...
OdpowiedzUsuńHm.. A czy mogę poprosić o opcję w komentach login i adres URL? ;)
:) a nie mówiłam ?
OdpowiedzUsuńhm...możesz Kochany Aniołku...tylko muszę ją znależć :P