Szukaj w blogu

Google Website Translator Gadget

9 czerwca 2015

Krokiety po ukraińsku

KROKIETY PO UKRAIŃSKU


Jestem. Nie zniknęłam. Jedynie coś musiało pójść w odstawkę ostatnio. Padło na blog. Ale wróciłam z nowymi zjdęciami, pysznościami i inspiracjami. Dziś klasycznie.

Danie z serii klasyki barów mlecznych. Odkryłam je dawno temu w czasie mojej pierwszej pracy. Naleśniki z farszem z pierogów ruskich. Pojęcia nie mam czemu nazywane po ukraińsku. Są pszepyszną alternatywą do pierogów, gdy nie chcemy lepić lub nie mamy czasu, a mamy chęć ;) Polecam gorąco. 



Składniki:
ciasto:
  • 2 szklanki mleka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajo
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

farsz:
  • 200 g sera białego
  • 300 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 cebula
  • łyżeczka masła
  • pieprz sól


Z mleka, mąki, jaja i proszku ubijamy gęste, jak śmietana, ciasto. Zostawiamy na pół godziny.  
Ser biały mielimy wraz z ziemniakami. Cebulę drobno kroimy i szklimy na maśle. Dodajemy do farszu, obficie solimy i popieprzymy. Łączymy całość.
Z ciasta smażymy  na odrobinie oleju cienkie naleśniki. Na każdy nakładamy kopiatą łyżkę farszu, rozprowadzamy i zawijamy krokiety.  Przed podaniem możemy je lekko obsmażyć. Smaczności :)


5 komentarzy:

  1. bardzo je lubię chociaż robię nieco inaczej :))) pysznie u Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie wpadłam bym na takie połączenie. Uwielbiam ruskie, więc zajadam się farszem jak tylko jest okazja, choć staram się w diecie wybierać mniej kaloryczne produkty niż ser wiejski. Ostatnio gotuję z http://kcalmar.com/blog :) Twój blog świetnie wpisuje się w moją filozofię gotowania :) Czy jesteś zawodowo związana z żywieniem?

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają pysznie i lekko :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz:)Anonimy proszę o podpis - będzie nam się milej rozmawiać :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...