Szukaj w blogu

Google Website Translator Gadget

17 listopada 2012

polędwiczki wieprzowe z cukinia pod pierzynka serową - obiad w 15 minut

POLĘDWICZKI WIEPRZOWE 

Z CUKINIĄ POD ŻÓŁTYM SEREM





Dziś przepis na szybkie, smaczne i popisowe danie. Delikatność polędwicy wieprzowej połączona ze smakiem cukinii w tymianku i ostrością żółtego sera. Niby prosto, ale w prostocie tkwi cała poezja tego dania. Przygotowanie całego zajmie nam tyle, co gotowanie ziemniaków - około 15 góra 20 minut. Polędwiczka była tak smaczna, a ja tak głodna, że z szybkich zdjęć, które jej zrobiłam, tylko to jedno nadaje się do pokazania. Ale chyba nie wyszło najgorzej, skoro i ja teraz dostaje ślinotoku ;) 
Danie smakowało i Smykowi i Mężowi i Ani z bloga Pani Paszczakowa gotuje, która odwiedziła Nas następnego dnia. Więc wszelkie gusta smakowe zostały zaspokojone :) Polecam gorąco :) 

Składniki :
  • 1 polędwica wieprzowa - ja miałam taką około kilogramową
  • 1 cukinia
  • tymianek
  • pieprz
  • sól
  • oliwa
  • ser żółty - u mnie Edam - niewielki kawałek

Mięso kroimy w grube plastry, rozbijamy delikatnie pięścią lub rolujemy wałkiem do mięsa. Solimy i pieprzymy z obu stron, odstawiamy. Ser żółty ścieramy na tarce jarzynowej na małych oczkach.
Cukinie dokładnie szorujemy, kroimy w plastry. Rumienimy z obu stron na suchej, teflonowej patelni. Pod koniec smażenia obsypujemy tymiankiem, i  parę razy potrząsamy patelnią, aby plastry dokładnie obtoczyły się w ziele. Zrzucamy delikatnie cukinie na talerz. Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy i układamy mięso. Smażymy mięso, na średnim ogniu, z jednej strony około 2 minut, po czym obracamy na druga stronę. Po kolejnych 2-3 minutach kładziemy na każdy kawałek plaster lub dwa cukinii.  Po czym każdy posypujemy odrobina żółtego sera, trzymamy pół minuty na ogniu, po czym go wyłączamy, przykrywamy całość i trzymamy jeszcze około minutę dwie, aż ser się roztopi, w cieple. Podajemy z piure ziemniaczanym. Całość smażenia z obu stron plus roztapianie sera nie powinna wynieść więcej niż 7-8 minut. Inaczej polędwica będzie sucha i twarda. 
Danie nadaje się do odgrzewania w mikrofalówce, ale im bardziej polędwicę poddamy obróbce termicznej, tym mocniej będzie ona tracić swoją wilgotność i kruchość. Smaczności !! :) 

3 komentarze:

  1. Pięknie wyglądają te polędwiczki, a z cukinią - pycha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. uwielbiam polędwiczki, a w połączeniu z cukinią jeszcze nie próbowałam. Czas najwyższy! pozdrawiam i zapraszam na grilla http://www.zgrilla.pl/grillowane-poledwiczki-w-miodzie/ :)

      Usuń

Dziękuję bardzo za komentarz:)Anonimy proszę o podpis - będzie nam się milej rozmawiać :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...