KREM PASTERSKI
Prosty krem z prostych warzyw: ot ziemniak, marchew, cebula. Warzywka te kojarzą mi się z wypasaniem krów... nie wiem dlaczego :P Może dlatego, że najpierw babcie szły w pole z krową, a potem wykopywały warzywa na obiad ;) Krem wymyśliłam jeszcze będąc w ciąży... . Teraz doskonale się sprawdza i jako szybki obiad dla nas i dla Maluszka :) Do tego jest tani i smaczny. No i ma piękny POMARAŃCZOWY kolor :) Czego chcieć więcej ?? :)
Składniki:
- 4- 5 ziemniaków
- 3-4 marchewki
- 2-3 cebule
- łyżka masła
- kostka warzywna
- ziele angielskie
- kilka ziarenek pieprzu ziarnistego
- liść laurowy
- woda
- sól
- pieprz
- majeranek ( w zastępstwie może być tymianek;)
- ewentualnie warzywko lub vegeta
Warzywa obieramy, kroimy ziemniaki w niedużą kostkę, cebulę i marchew w pół talarki. W garnku rozpuszczamy masło i podsmażamy najpierw cebulę, potem dorzucamy ziemniaki i marchew. Po kilku minutach zalewamy warzywa wodą tylko do przykrycia. Wrzucamy pokruszoną kostkę warzywną, pieprz ziarnisty, liść laurowy, ziele angielskie. Przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości warzyw. Wyciągamy liścia laurowego i blenderujemy całość na gładki krem. Jeśli jest zbyt gesty dolewamy odrobinę wody, doprawiamy pieprzem i solą do smaku, ewentualnie warzywkiem. Wrzucamy łyżeczkę, dwie majeranku. Mieszamy i podajemy.
Smaczności !!! :)
A zachciało mi się więcej ;) Kremik jako autorski przepisik na PRZEPYSZNE DANIE zgłaszam do Konkursu Firmy Neoflam w kategorii Coś z Niczego :D
Uwielbiam zupy - kremy na bazie ziemniaków! A z marchewką i cebulką to już w ogóle przysłowiowe "niebo w gębie"!
OdpowiedzUsuńmopswkuchni : oj niebo niebo ;>
OdpowiedzUsuń