ZIELONA LETNIA SAŁATKA URODZINOWA
W ramach zmagania się z tęczową rękawicą na tapetę poszedł tym razem kolor zielony :) Akcja Tęczowe Smaki jest prawie na półmetku. W tym miejscu dziękuję wszystkim, którzy już wzięli w niej udział :) Naprawdę jestem zachwycona niektórymi Waszymi pomysłami i z niecierpliwością czekam na dalsze :)
Prezentowana dzisiaj sałatka powstała z okazji urodzin mojego Teścia. Zielone składniki czekały jakąś chwilę w lodówce, i w ramach kulinarnych eksperymentów, powstało to szybkie cudeńko. Jakoś tak mi zapachniała latem... .Chyba dzięki podsmażonej cukinii, której teraz już jak na lekarstwo w naszych zieleniaczkach...Mój ukochany obok domu akurat splajtował (chyba ich za wiele ostatnio się potworzyło na mym osiedlu) i dopiero w drugim końcu osiedla udało mi się ją dostać. Wszystkie składniki są zielone. Jedynie pestki dyni, chyba zbyt podprażyłam, bo niestety niektóre zrobiły się z nalotem brązowym, ale ... ;) Wybaczam sobie :) Polecam gorąco na kolacje, śniadania i wykwintne spotkania :)
Składniki :
- mała cukinia
- 1 zielona papryka
- zielona część pora
- dwie garście pestek dyni
- zielony szczypiorek
- połowa zielonego ogórka
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki wody
- spora ilość soku z cytryny - połowa z połowy ;)
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- pieprz
- sól
Wszystkie składniki dokładnie myjemy. Cukinię kroimy w niedużą, ale i nie za drobną kostkę. Nie obieramy ze skórki, ani nie wydrążamy.
Na suchej patelni prażymy pestki dyni-nie za długo, by nie straciły swojego kolorku. Zrzucamy na miseczkę.
Na patelnię nalewamy łyżkę oliwy i wrzucamy cukinię. Dosypujemy tymianek i smażymy chwilkę, potrząsając co jakiś czas patelnią, by równo obtoczył się na cukinii. Gdy ona delikatnie zmięknie, ściągamy całość z ognia.
Pora kroimy w plasterki i rozsypujemy w miseczce, naczyniu. Następnie kroimy paprykę w nieduże słupki. Posypujemy pora. Na to wrzucamy pokrojony w plasterki, podzielone na 4 , zielony (nie obrany) ogórek. Na to wysypujemy cukinię. Całość posypujemy pestkami dyni i posiekanym szczypiorkiem.
W szklance, do reszty oliwy, dodajemy sól, pieprz, sok z cytryny i wodę. Mieszamy. Polewamy dressingiem sałatkę. I gotowe:)
Można konsumować od razu - ciepła cukinia dodaje jej niewiarygodnego smaczku (musiałam od razu uszczknąć troszeczkę;) lub schłodzoną - smakuje równie dobrze.
Smaczności !!
Na patelnię nalewamy łyżkę oliwy i wrzucamy cukinię. Dosypujemy tymianek i smażymy chwilkę, potrząsając co jakiś czas patelnią, by równo obtoczył się na cukinii. Gdy ona delikatnie zmięknie, ściągamy całość z ognia.
Pora kroimy w plasterki i rozsypujemy w miseczce, naczyniu. Następnie kroimy paprykę w nieduże słupki. Posypujemy pora. Na to wrzucamy pokrojony w plasterki, podzielone na 4 , zielony (nie obrany) ogórek. Na to wysypujemy cukinię. Całość posypujemy pestkami dyni i posiekanym szczypiorkiem.
W szklance, do reszty oliwy, dodajemy sól, pieprz, sok z cytryny i wodę. Mieszamy. Polewamy dressingiem sałatkę. I gotowe:)
Można konsumować od razu - ciepła cukinia dodaje jej niewiarygodnego smaczku (musiałam od razu uszczknąć troszeczkę;) lub schłodzoną - smakuje równie dobrze.
Smaczności !!
A teraz podziękowania dla Domi za wyróżnienie mojego bloga wśród ulubionych :) Niezwykle miło jest wiedzieć, że moje kulinarne fanaberie trafiają do Waszych serduszek. Wprawdzie to łańcuszek, ale co tam - zasady znane :
1/ napisać kto Cię wyróżnił
2/ napisać 7 przypadkowych faktów o sobie
3/ nominować 15 blogów :)
Hm...7 faktów:
1. Jestem żoną - szczęśliwą żoną.
2. Jestem mamą - szczęśliwą mamą.
3. Kocham teatr i taniec.
4. Mam kilkoro cudownych przyjaciół.
5. Moja kuchnia jest żółta w pomarańczowe ciapy.
6. Zapełniam wolną przestrzeń moich kuchennych szafek z prędkością błyskawicy, jak mówi mój Mąż (cóż ja poradzę, że z czegoś muszę tworzyć! )
7. Jakoś mi teraz się zimno zrobiło...chyba zrobię sobie ealr grey'a - uwielbiam aromat i smak tej herbaty.
Nominacje - w porządku przypadkowym:
Jest sporo blogów, które czytam, ale do tych zaglądam najczęściej... .
A tak w ogóle wczoraj spadł PIERWSZY ŚNIEG : HURRRRAAAAA !!!!
Sałatka wygląda genialnie! Od razu tak jakoś bardziej kolorowo w tej szarudze :)
OdpowiedzUsuńŚnieeeg, ale masz fajnie :)
OdpowiedzUsuńJak tu zielono! Super sałatka :)
Dziękuję za wyróżnienie :*
Bardzo fajna sałatka i nie tylko, że całą na zielono (w zeszłym roku robiłam też sałatki kolorystyczne - fajna i smakowita zabawa), ale smakowo wydaje się być świetnie skomponowana!
OdpowiedzUsuńAngie : dziękuje pięknie :)
OdpowiedzUsuńDomi: zaraz stopniał ;) Dziękuje:) a za wyróżnienieni to ni ma za co ;)
Kinga: skoro masz doświadczenie w jednokolorowych sałatkach zapraszam do Tęczy Smaków :) a co do skomponowania to bardzo dziękuje :)