Szukaj w blogu

Google Website Translator Gadget

17 grudnia 2012

Pierniczki dla diabetyków czyli zdrowe święta dla wszystkich

PIERNICZKI 

DLA DIABETYKÓW



Pierniczki te robiłam w zeszłym roku na Wigilię. Specjalnie dla mojego Tatusia, by i On mógł popróbować słodkości w Święta. Nie udało mi się dodać tego przepisu wtedy, więc dzielę się z Wami nim teraz. Przepis pochodzi z książki Wypieki dla Diabetyków Britty Macho i Tiny Schlag. Przyznaję, że się troszeczkę natrudziłam, by mi wyszły ;) Zamiast płynnego miodu dodałam taki stały i wyrabiałam ciasto, o ile dobrze pamiętam, z godzinę ;) Więc przestrzegam od razu we wstępie - trzeba mieć dobry PŁYNNY miód ! :) Podobno pierniczki są najlepsze zaraz po upieczeniu, ale ja zajadałam się nimi jeszcze dwa tygodnie po Świętach do porannej kawy i smakowały mi ogromnie :) Poniżej przepisu podaję tradycyjnie już wartości glikemiczne, za autorkami książki - bez lukru, który dodałam od siebie. Jednak, aby Was nie zostawiać na pastwę pisaków lukrowanych, podaję poniżej przepis na Lukier dla Diabetyków, za autorkami :)



Składniki na ok. 90 sztuk dla foremek o średnicy ok. 5 cm:

  • 380 g mąki pełnoziarnistej
  • 100 g cukru
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżeczki przyprawy do pierników
  • 1 łyżka miodu (ok.20 g) - PŁYNNEGO 
  • 4 jaja
  • 1 jajko do posmarowania ciasteczek
Z podanych składników wyrobić gładkie ciasto. Przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkować na grubość około 2 mm. Foremką wycinać drobne ciastka. 
Ciasteczka posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec 15-20 minut w NIENAGRZANYM wcześniej piekarniku w temperaturze 200'c. Przed pieczeniem można obłożyć je połówkami migdałów. Takie pierniczki najlepiej smakują bezpośrednio po przyrządzeniu. Smaczności ! 


Wartości odżywcze                      w 100g                            w sztuce (9g)        
wartość kaloryczna                1091 kJ/261 kcal              98 kJ/ 23 kcal      
białko                                      9,1 g                                0,8 g                 
węglowodany                            44,5 g                              4,0 g                 
tłuszcze                                   4,8 g                                0,4 g               
wymienniki węglowodanowe       4,5 WW                          0,4 WW         
cholesterol                               174,4 mg                      13,3 mg               


Gotowe ciasteczka można polukrować. 

LUKIER : 
  • 1 białko
  • 120 g cukru pudru
  • kilkanaście kropel cytryny 
Całość mieszamy ze sobą. Trzy łyżki takiej polewy przekładamy do szprycki i ozdabiamy. Czekamy, aż lukier wyschnie. 
Jeśli lukrujemy pierniczki, do wartości odżywczej każdego ciastka trzeba doliczyć jeszcze 2 kcal i 0,06 WW. 
Smaczności :) 





6 komentarzy:

  1. tez robię taki pierniczki i wcale niczym się nie różnią od tych na mące pszennej. Do lukru zamiast cukru pudru używam ksylitolu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. to żaden przepis dla diabetyków, cukier puder? cukier? ktoś chyba nie wie co znaczy być diabetykiem...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam,

      od razu śpieszę z odpowiedzią. Wszystkie przepisy zamieszczone w książce, są oparte na cukrze, ale w wyliczonej ilości. Ponadto wszystkie ciasta pieczone są na mące pełnoziarnistej, aby jednocześnie podnieść poziom substancji balastowych w organiźmie i obniżyć (dzięki działaniu błonnika) poziom cukru we krwi. Autorki zaznaczają, że większość diabetyków będzie reagować w podobny sposób do Pani. Jednak nie zapominajmy, że cukrzyca ma wiele odmian. Zbilansowana dieta w cukrzycy to podstawa. Istnieją odmiany cukrzycy, które zaznaczam w odpowiednich ilościach - wyliczonych przez dietetyków - dopuszczają spożycie raz na jakiś czas słodki wypiek. Proporcje podane w przepisie to ilość na 3 blachy pierniczków. Odpowiednia dieta to również ta, która reguluje ilość zjedzonych pierniczków - np. 2 na dzień. A nie całą blachę.

      Pozdrawiam

      Usuń
  3. Uważam, że przepis dla diabetyków nie może zawierac cukru i miodu. Sa inne mozliwości , aby wypiek miał słodki smak i niski IG.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście każdy ma prawo do własnego zdania :) ja powołuję się na wiedzę zawartą w tej książce :) pozdrawiam i witamm u siebie :)

      Usuń
  4. a czy mogłabyś uściślić o jaką pełnoziarnistą mąkę chodzi? żytnią czy pszenną? bo w "Wypiekach dla..." jest żytnia, a ja z żytnią nie bardzo potrafię się zaprzyjaźnić, a jednocześnie chciałabym, żeby pierniczki się udały....pozdrawiam Kasia

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz:)Anonimy proszę o podpis - będzie nam się milej rozmawiać :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...