Szukaj w blogu

Google Website Translator Gadget

17 grudnia 2012

Pierniczki dla diabetyków czyli zdrowe święta dla wszystkich

PIERNICZKI 

DLA DIABETYKÓW



Pierniczki te robiłam w zeszłym roku na Wigilię. Specjalnie dla mojego Tatusia, by i On mógł popróbować słodkości w Święta. Nie udało mi się dodać tego przepisu wtedy, więc dzielę się z Wami nim teraz. Przepis pochodzi z książki Wypieki dla Diabetyków Britty Macho i Tiny Schlag. Przyznaję, że się troszeczkę natrudziłam, by mi wyszły ;) Zamiast płynnego miodu dodałam taki stały i wyrabiałam ciasto, o ile dobrze pamiętam, z godzinę ;) Więc przestrzegam od razu we wstępie - trzeba mieć dobry PŁYNNY miód ! :) Podobno pierniczki są najlepsze zaraz po upieczeniu, ale ja zajadałam się nimi jeszcze dwa tygodnie po Świętach do porannej kawy i smakowały mi ogromnie :) Poniżej przepisu podaję tradycyjnie już wartości glikemiczne, za autorkami książki - bez lukru, który dodałam od siebie. Jednak, aby Was nie zostawiać na pastwę pisaków lukrowanych, podaję poniżej przepis na Lukier dla Diabetyków, za autorkami :)



Składniki na ok. 90 sztuk dla foremek o średnicy ok. 5 cm:

  • 380 g mąki pełnoziarnistej
  • 100 g cukru
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżeczki przyprawy do pierników
  • 1 łyżka miodu (ok.20 g) - PŁYNNEGO 
  • 4 jaja
  • 1 jajko do posmarowania ciasteczek
Z podanych składników wyrobić gładkie ciasto. Przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkować na grubość około 2 mm. Foremką wycinać drobne ciastka. 
Ciasteczka posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec 15-20 minut w NIENAGRZANYM wcześniej piekarniku w temperaturze 200'c. Przed pieczeniem można obłożyć je połówkami migdałów. Takie pierniczki najlepiej smakują bezpośrednio po przyrządzeniu. Smaczności ! 


Wartości odżywcze                      w 100g                            w sztuce (9g)        
wartość kaloryczna                1091 kJ/261 kcal              98 kJ/ 23 kcal      
białko                                      9,1 g                                0,8 g                 
węglowodany                            44,5 g                              4,0 g                 
tłuszcze                                   4,8 g                                0,4 g               
wymienniki węglowodanowe       4,5 WW                          0,4 WW         
cholesterol                               174,4 mg                      13,3 mg               


Gotowe ciasteczka można polukrować. 

LUKIER : 
  • 1 białko
  • 120 g cukru pudru
  • kilkanaście kropel cytryny 
Całość mieszamy ze sobą. Trzy łyżki takiej polewy przekładamy do szprycki i ozdabiamy. Czekamy, aż lukier wyschnie. 
Jeśli lukrujemy pierniczki, do wartości odżywczej każdego ciastka trzeba doliczyć jeszcze 2 kcal i 0,06 WW. 
Smaczności :) 





7 komentarzy:

  1. tez robię taki pierniczki i wcale niczym się nie różnią od tych na mące pszennej. Do lukru zamiast cukru pudru używam ksylitolu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. to żaden przepis dla diabetyków, cukier puder? cukier? ktoś chyba nie wie co znaczy być diabetykiem...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam,

      od razu śpieszę z odpowiedzią. Wszystkie przepisy zamieszczone w książce, są oparte na cukrze, ale w wyliczonej ilości. Ponadto wszystkie ciasta pieczone są na mące pełnoziarnistej, aby jednocześnie podnieść poziom substancji balastowych w organiźmie i obniżyć (dzięki działaniu błonnika) poziom cukru we krwi. Autorki zaznaczają, że większość diabetyków będzie reagować w podobny sposób do Pani. Jednak nie zapominajmy, że cukrzyca ma wiele odmian. Zbilansowana dieta w cukrzycy to podstawa. Istnieją odmiany cukrzycy, które zaznaczam w odpowiednich ilościach - wyliczonych przez dietetyków - dopuszczają spożycie raz na jakiś czas słodki wypiek. Proporcje podane w przepisie to ilość na 3 blachy pierniczków. Odpowiednia dieta to również ta, która reguluje ilość zjedzonych pierniczków - np. 2 na dzień. A nie całą blachę.

      Pozdrawiam

      Usuń
  3. Uważam, że przepis dla diabetyków nie może zawierac cukru i miodu. Sa inne mozliwości , aby wypiek miał słodki smak i niski IG.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście każdy ma prawo do własnego zdania :) ja powołuję się na wiedzę zawartą w tej książce :) pozdrawiam i witamm u siebie :)

      Usuń
  4. a czy mogłabyś uściślić o jaką pełnoziarnistą mąkę chodzi? żytnią czy pszenną? bo w "Wypiekach dla..." jest żytnia, a ja z żytnią nie bardzo potrafię się zaprzyjaźnić, a jednocześnie chciałabym, żeby pierniczki się udały....pozdrawiam Kasia

    OdpowiedzUsuń
  5. CUKIER? Człowieku usuń ten przepis bo ludziom szkode zrobisz. To nie jest moje zdanie, tylko fakt potwierdzony badaniami. Co za ludzie...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz:)Anonimy proszę o podpis - będzie nam się milej rozmawiać :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...