Szukaj w blogu

Google Website Translator Gadget

15 listopada 2011

Żurek czy zalewajka ?? ;> oto jest pytanie...

ŻUREK PO MOJEMU
LUB ZALEWAJKA WEDŁUG MEGO MĘŻA



W moim domu, ba! w zasadzie pomiędzy Moim Mężem i Jego Braćmi a Mną i Moimi Szwagierkami, istnieje ciągły konflikt co nazywa się zalewajką, barszczem białym, żurkiem, kapuśniakiem i ... hm...chyba tyle ;) Generalnie Panowie, wychowywani również przez Babcię Basię, inaczej pojmują co jest czym, niż my - ich Żony. Ale, że są skazani na naszą kuchnię - no troszeczkę to źle brzmi, bo wszyscy naprawdę świetnie gotują, dzięki Mojej Teściowej za co jestem jej dozgonnie wdzięczna - więc co jakiś czas zaczyna się wielka DYSKUSJA RODZINNA. Okazuje się, że My wszystkie wychowane w Małopolsce, inaczej  zupełnie - ale wszystkie tak samo :) - gotujemy, niż Babcia Basia pochodząca ze Świętokrzyskiego, wymienione wcześniej zupy.  Mój Żurek - inspirowany przepisem z "Kuchni Polskiej" Marzeny Wasilewskiej - został z dziką radością przyjęty przez mojego Męża: " Patrz Smyku - Mama zrobiła Zalewajkę!! ". "ŻUREK!!" - padła riposta... . "Zalewajka - do tego pyszna Kochanie, wprawdzie bez kapusty, ale pyszna Zalewajka"... "Żurek, po mojemu i kropka". "No dobrze, ale rób mi częściej tą Zal...Żurek ;) ".
Zwał, jak zwał - zupka jest pyszna to fakt :P I nie ważne, czy rodem z Małopolski czy ze Świętokrzyskiego, na pewno do Akcji "Gotujemy po polsku" się nadaje :) 



Zatem Żurek zostaje zgłoszony do Akcji "Gotujemy po polsku" , której patronuje serwis 



Składniki:

  • 500ml barszczu białego / żuru kiszonego
  • laska kiełbasy swojskiej lub wiejskiej
  • ewentualnie gruby plasterek boczku wędzonego
  • skóry z boczku 
  • masło ok. 2 łyżki
  • 6 małych ziemniaków
  • kilka ziarenek pieprzu czarnego
  • kostka warzywna 
  • kostka na wędzonym boczku (KNORR) 
  • ok. 800 ml wody
  • 2 listki laurowe
  • 1 duży ząbek czosnku
  • śmietanka do zup i sosów 18%
  • majeranek 
  • jajka 
  • można dodać 2-3 suszone grzybki

Na maśle podsmażyć grube plastry kiełbasy i boczku. Dodać pokrojone w 4 ziemniaczki, podsmażyć razem chwilkę. Zalać rozpuszczonymi w gorącej wodzie kostkami bulionowymi. Wrzucić pieprz, liście laurowe, skóry z boczku, wcisnąć ząbek czosnku, ewentualnie grzybki. Gotować do momentu miękkości ziemniaków. Zalać barszczem/żurem, dodać majeranku. Zagotować. Zdjąć z ognia. Zaprawić śmietanką - mieszając, aby się nie uwarzyła. Podawać z gotowanym na twardo jajkiem. 
Smaczności !!! :)



4 komentarze:

  1. żurek, żurek ;) strasznie dawno nie jadłam, chyba sobie zrobię.

    OdpowiedzUsuń
  2. monami ;) też tak sądzę :P :>

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj chyba autora poniosły stereotypy, bo zalewajkę Babcia robi inną niż Mama, do tego w żadnej z nich nie ma kapusty. ale plusik za felietonowy styl ;D

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimowy jak mniemam pochodzi z mej rodziny (i to pewnie któryś z mych Szanownych Szwagrów) i mógłby się podpisać to po pierwsze - jak proszę ładnie pod komentarzami :P Po drugie o kapuście wspomniał Mój Mąż i nic mnie nie ponosiło (sama ostatnio jadłam zalewajke u Babci, która celowo dla mnie kapusty nie dodała),a o zalewajce Mojej Teściowej w ogóle nie wspomniałam bo to zupełnie inna para kaloszy :P
    a za uwagę ze stylem to dziękuje :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz:)Anonimy proszę o podpis - będzie nam się milej rozmawiać :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...