PRZYSMAK CZESKI
(przepis Roberta Sowy)
Warto słuchać radia. Ja uwielbiam i słucham prawie ciągle. Szczególnie uwielbiam Program Pierwszy. Co ranek budzą mnie Cztery Pory Roku. I tak pewnego słonecznego dnia, słuchając Radiowej Jedynki, wysłuchałam przepis Roberta Sowy na prezentowany Wam dzisiaj Przysmak Czeski. Pan Robert zachwalał, że to znakomity sposób na zutylizowanie resztek żółtego sera. A im więcej ich rodzai - tym lepiej. Szybko sięgnęłam po długopis i zanotowałam. Spróbowałam już na następny dzień i od tego czasu robię ten Przysmak zawsze wtedy, gdy zalega mi serek :) A czasem i wtedy, gdy nie zalega ;) Specjalnie kupuję po kilka jego rodzai, gdy najdzie mnie ochota na tą ni to pastę ni to masełko :) Dzisiaj dzielę się przepisem z Wami życząc Wam miłego weekendu i smacznego :) A Panu Robertowi dziękuję za inspirację :)
Składniki :
- skrawki różnych rodzai żółtego sera - im ich więcej, tym smak głębszy
- 1 łyżka majonezu - jeśli chcemy bardziej kremową konsystencję wtedy można dodać (jeśli dobrze zrozumiałam ;) ) majonez winny
- czosnek - ilość w zależności od upodobań - ja daję jakieś 2 ząbki
- grubo zmielony czarny pieprz
Ser(y) zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać majonez, pokrojone ząbki czosnku, czarny pieprz. Wszystko razem mielimy na gładka masę - ja wrzucam do blendera. I już ! Idealnie smakuje cytując Pana Roberta na ciemnym chlebku zamiast masełka.
Smaczności !
hmm ciekawi mnie ten dodatek czosnku, fajnie się zapowiada
OdpowiedzUsuńJest smacznie - choć ja dawniej czosnku nie znosiłam :) Tylko trzeba mieć na uwadze, że się potem ma ciekawy oddech ;)
Usuńuwielbiam wszystko co czeskie więc pewnie spróbuje
OdpowiedzUsuńpolecam serdecznie i witam u siebie :)
UsuńBardzo, bardzo mi się taki przysmak podoba:)
OdpowiedzUsuńto już wiem czym Cię uraczę ;)
Usuń