Szukaj w blogu

Google Website Translator Gadget

13 listopada 2011

Muffinki sycylijskie czyli Sycyliana dla Szwagra


"Muffinki Sycylijskie"

Oj dawno nie było u mnie muffinek... Jakoś tak się nie składało, żeby je zrobić... . Wczoraj nadarzyła się okazja, gdyż weekend spędzamy u Teściów. Mój Młodszy Szwagier robił imprezę dla kolegów. Zaproponowałam, że upiekę mu muffinki... "A mogą być z fetą? Dobre były.." Ano były - pamiętne muffinki z fetą i oliwkami. Tyle, że nie mieliśmy ani oliwek, ani masła. Ani foremek do muffinek. Ale - dla chcącego, nic trudnego ;) W lodówce znalazł się kawałek fety, twarogu Babci Basi i pomidorki. I wyszły muffinki : "Scycyliana" jak określił Szwagier;) Foremki zrobiliśmy z foli spożywczej - obtoczyliśmy dół szklanki - i już. Muffinki wyszły smaczne, pożywne - kilka dotrwało do śniadania, więc udało mi się zrobić im zdjęcia:) Szczerze polecam. 

Składniki:
suche:
  • 2,5 szklanki mąki zamojskiej przesianej
  • łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 2 łyżeczki natki pietruszki suszonej
  • po pół łyżeczki soli i pieprzu
  • łyżeczka oregano
  • łyżeczka bazylii
  • łyżeczka przyprawy do pizzy
mokre:
  • 2 jaja
  • 2 jaja
  • szklanka mleka
  • pół kostki zwyklej margaryny
dodatki:
  • ser feta - polowa kostki
  • ser feta - polowa kostki
  • kawałek twarożku około 100g
  • 2 pomidory
  • cebula 1/3 główki
Pomidory, twarożek, fetę i cebulę pokroić w bardzo malutką kostkę. Margarynę stopić - ostudzić. 
Suche składniki połączyć w jednej misce.Do ostudzonej margaryny wbić 2 jajka, dodać mleko - szybko zamieszać. Mokre wlać do suchych - kilka razy zamieszać. Dodać dodatki i wymieszać całość tylko do połączenia się składników - aby muffinki nie były twarde.
Nałożyć do form - mogą być jumble - po 2 łyżki - uwaga rosną sporo. Piec w temperaturze 180'c - 200'c około 20 minut (zrobić test patyczkowy) Smaczności !!! :)

4 komentarze:

  1. Nigdy nie jadłam wytrawnych muffinów. Prezentują się świetnie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. slyvvia to musisz spróbować - genijalna przekąska i drugie śniadankko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Muffiny wytrawne są świetnym zastępnikiem np. przystawki dla gości, a tw Twoje mozna zjeśc nawet zamiast obiadu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Domi :) no właśnie te niezwykle smakowały mojej rodzince :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz:)Anonimy proszę o podpis - będzie nam się milej rozmawiać :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...