Szukaj w blogu

Google Website Translator Gadget

10 listopada 2011

Żółta zupka z dyni na śniadanie?Oj tak:)

MLECZNA ZUPA DYNIOWA



Zupka ta powstała wczoraj z chęci ugotowania coś mojemu Małemu Szkrabowi. Ostatnio jadamy już pełny obiad ( 2 posiłki - o GLORIA :) ), więc Mama ma dodatkową motywację, by gotować zdrowo i smacznie. Mój Szkrab bowiem ma wybredne podniebienie;) Zupkę znalazłam na Blogu Szefów Kuchni (szczerze polecam). Zauroczyła mnie faktem, że jest na mleku - byłam przekonana, że Smyk zje ją ze smakiem. Nieco się przeliczyłam, bo spróbowaliśmy tylko jednej łyżeczki...Ale bynajmniej nie oznacza to, że zupka jest niedobra - PRZECIWNIE. Po prostu wczoraj był dzień na chleb i wodę - dosłownie. Moje Maleństwo skutecznie odmawiało innych posiłków- nawet ukochanym ziemniaczkiem pluło. Jedynie obwarzanek popijany wodą przyjęty był głośnym mlaskaniem i bananem na twarzy. No cóż.... . O gustach się nie dyskutuje;)
No więc jaka jest ta zupa ?? Pyszna. Moim skromnym zdaniem po jej konsumpcji. Moja wprawdzie wyszła bardziej mleczna, niż dyniowa (za bardzo rozgotowałam dynię na początku, która puściła sok i chyba dlatego więcej mleka mi się wlało), za to doskonale sprawdzi się na rodzinne śniadanie. Lub jako sycące drugie śniadanko po zimnym listopadowym spacerze... . 
Jedynie nie polecam gotować w niej lanego ciasta, jak ja to zrobiłam. Wyszła bardzo gęsta dzięki temu, więc jeśli wolimy rzadszą, ugotujmy osobno kluseczki we wrzątku.
A tak w ogóle zupka przy okazji ma piękny ŻÓŁTY kolorek i jest moim pierwszym Wpisem do Mojej Akcji Tęcza Smaków :D Bo tak, jak obiecałam, i ja podejmuję tęczowe wyzwanie :) 




Składniki:
  • ćwiartka dyni wydrążonej i obranej ze skórki ( takiej 3kg;) )
  • mleko 
  • kora cynamonu - ja dałam 2 laski
  • 1-2 pestki kardamonu - ja niestety nie dodałam, bo dalej się nie dorobiłam
  • masło - ja dałam wiejskie sklarowane tzw masełko ghee  - około 3 łyżki
  • sól
  • cukier
  • ewentualnie goździki (ja dodałam), trawa cytrynowa lub mleczko kokosowe, anyż
 lane ciasto *:
  • dwa jajka
  • ok. 3-4 łyżeczki mąki
  • sól

Dynię kroimy na kawałki i podduszamy na maśle do miękkości. Kiedy dynia będzie miękka zalewamy ją mlekiem do pokrycia i gotujemy z korą cynamonową i kardamonem. Gotujemy na wolnym ogniu, aby wygotować aromat z przypraw, a następnie wyjmujemy je z garnka. Ja zamiast kardamonu dodałam 3 goździki. Miksujemy na gładką masę. Doprawiamy cukrem i odrobiną soli, dla złamania smaku i podajemy z kluseczkami lanymi. 

Jeśli lubimy możemy wzbogacić smak mleczkiem kokosowym, goździkami, anyżem lub trawą cytrynową. 

* przepis na lane ciasto:

Jaja rozwiercamy w garnuszku. Dodajemy mąki cały czas rozwiercając - ciasto ma być lejące, ale jednolite. Lekko solimy. Na wrzącą wodę wlewamy delikatnym strumieniem ciasto, odgarniając wypływające kluseczki łyżką. Trzeba to robić w miarę szybko, aby nam się nie posklejały oraz aby pierwsze nie rozgotowały się zanim wlejemy resztę. Całość powinna trwać dwie minutki;) 
Można cisto wlewać bezpośrednio na zupę:) 

Smaczności !!!



Przepis jest autorstwa Michała Tkaczyka - Szefa Kuchni Hotelu Bristol w Warszawie.




   
TĘCZA SMAKÓW

5 komentarzy:

  1. Przyjedź i ugotuj mi ją na śniadanko! Tak!! Uwielbiam zupkę dyniową! Z kluseczkami, a jaki ma kolorek piękny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajna ta zupa, świetny pomysł na śniadanie dla Malutkiego:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Król : mam nadzieje, ze choć Twój nie pogardzi :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz:)Anonimy proszę o podpis - będzie nam się milej rozmawiać :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...