Szukaj w blogu

Google Website Translator Gadget

11 października 2011

Pomidorowa po włosku

WŁOSKA ZUPA POMIDOROWA 
ALA PANTI


Kolejna propozycja do Konkursu Winobranie :) Jak zwykle dodaję przepisy rzutem na taśmę, choć zupka powstała wieki temu. Mniej więcej w czasie suszenia pomidorków :) Dokładnie z miąższu tychże:) Wyszła przepyszna, z delikatnym posmaczkiem wina:) Niebo w gębie. A kuleczki mozzarelli dodają jej niepowtarzalnego klimatu. Polecam w czasie, gdy naprawdę mamy ochotę poczuć wakacje tej jesienni:) 




Składniki :
  • miąższ z około 5 kg pomidorków :) - lub pewnie kilogram pomidorków obranych ze skórki i drobniutko pokrojonych
  • opakowanie mini kuleczek z mozzarelli
  • 1 kostka warzywna 
  • pół szklanki wina czerwonego
  • pieprz 
  • sól
  • 2 łyżeczki suszonej bazylii lub kilkanaście listków świeżej

Pomidory zagotować, wrzucić do nich jedną kostkę warzywną, posolić, popieprzyć, dodać bazylię ;)  Podlać winem i gotować około 15 minut. Następnie całość zmiksować. Zagotować. Wrzucić mozzarelkę pokrojoną na połówki. Podawać, kiedy mozzarelka lekko się podgrzeje i delikatnie zacznie rozpływać. Serwować z grzankami z żółtym serem. 

Zupkę można zarzucić słodką śmietanką do zup i sosów :) 

SMACZNOŚCI :D 





3 komentarze:

  1. Ale ma kolor!!! Patrz, a ja suszyłam pomidorki z miąższem, bo nie wiedziałam, co z nim zrobić, a szkoda było wyrzucić :( w przyszłym roku po prostu zrobię z niego twoją zupke ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. DOMI :) hihihi no widzisz, ja raz dołożyłam miąż do przecieru, a raz zrobiłam zupkę :) u mnie "studencko" nic się nie marnuje ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz:)Anonimy proszę o podpis - będzie nam się milej rozmawiać :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...