POLĘDWICA Z GRUSZKĄ W SOSIE Z CZERWONEGO WINA
z nutą mięty
Przepis na tę polędwicę powstał w ramach inspiracji Konkursem Winobranie :) A, że jesienny czas nastał już w pełni, gruchy dojrzały, to dlaczego nie wykorzystać ich do mięs?? :) Polędwica jest soczysta, pachnąca, a gruszka podkreśla jej delikatny smak. Całe danie przygotowuje się w niespełna 20 minut, nie licząc, niestety, co najmniej godzinnego marynowania mięsa :) Mięta dodaje wyrazistości smaku. Nam bardzo smakowało:) Polecam gorąco nie tylko na co dzień, ale i od święta.
Składniki na 2-3 osoby:
- niewielka polędwica
- kilka listków mięty - może być suszona
- oliwa z oliwek
- pieprz
- sól
- jedna duża gruszka
- pół szklanki czerwonego wytrawnego wina
Polędwicę myjemy, kroimy w grube plastry i delikatnie rozbijamy je pięścią. Solimy plastry i pieprzymy z obu stron, układamy w naczyniu, przeplatając listkami mięty, zalewamy oliwą z oliwek. Wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę.
Gruszkę obieramy, kroimy w okrągłe plastry. Rozgrzewamy patelnię teflonową i na suchej podgrzewamy gruszkę z obu stron, żeby nam się delikatnie zrumieniła. Kiedy jest już gotowa, wyjmujemy polędwicę z lodówki.
Przesuwamy delikatnie gruszki na bok patelni, a polędwicę wraz z miętą smażymy szybko z obu stron, jedynie na tej oliwie, która w nią wsiąkła. Kiedy przewrócimy ją na drugą stronę, podczas smażenia, na każdej układamy plasterek gruszki. Zmniejszamy ogień po minucie, zalewamy całość winem, przykrywamy i dusimy nie dłużej niż 10-15minut. Inaczej polędwica będzie twarda.
Podajemy z ziemniaczkami.
Smaczności :)
MUSZĘ wypróbować ten przepis, po prostu MUSZĘ :)
OdpowiedzUsuńM. :) hihihihi wreszcie coś w Twój gust :D
OdpowiedzUsuńsmakowite to miesko:) mniamm:)
OdpowiedzUsuńaga oj jest jest :)
OdpowiedzUsuń