PIERÓG Z CIASTA FRANCUSKIEGO
Z TUŃCZYKIEM
Przepis na to danie znalazłam kiedyś o w pół do drugiej w nocy, kiedy zorientowałam się, że jutro jest piątek, a Mąż będzie głodny chodził cały dzień... . Przepis okazał się fantastyczny i już o 2:00 am wyciągałam gotowe pierożki z piekarnika :) Okazały się szybką, tanią i smaczną przekąską-obiadem. Do tego łatwo je modyfikować, co też uczyniłam następnym razem, gdy znów królowały na mym stole :) Przepis pochodzi z blogu Bereniki . W pierwszej wersji zapomniałam dodać pietruszkę, w drugiej zaś zamiast kaparów dodałam konserwowanego ogórka i smak był równie kuszący. Podaję, więc obie wersje na farsz :)
Składniki:
- płat ciasta francuskiego
- puszka tuńczyka w oleju
- 2 jaja ugotowane na twardo
- cebula dymka i zielony szczypior
- łyżka oliwy
- łyżka kaparów
- 2 łyżki śmietany
- łyżka majonezy
- pieprz
- sól
- natka pietruszki posiekana
- jajo do posmarowania
- opcjonalnie 1 ogórek konserwowy
Jajka pokroić w kosteczkę. Cebulę pokrojoną w krążki (bez zielonej części) zeszklić na oliwie. Szczypior i natkę pietruszki drobno pokroić, tuńczyka dobrze odsączyć, a kapary pokroić. Wszystko razem wymieszać ze sobą. Do masy dodać śmietanę i majonez, doprawić solą i pieprzem.
Ciasto francuskie francuskie rozłożyć na papierze do pieczenia ( można od razu na blasze). Podzielić na kwadraty i na każdym ułożyć porcję nadzienia.
Kwadraty złożyć na pół, zlepić brzegi pierożków dokładnie. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem z odrobiną wody. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200'c. Smaczności :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję bardzo za komentarz:)Anonimy proszę o podpis - będzie nam się milej rozmawiać :)