Szukaj w blogu

Google Website Translator Gadget

19 października 2011

Carbonara i Kuroń

SPAGHETTI CARBONARA




Kiedy zobaczyłam akcje Kuchnia Macieja Kuronia strasznie się ucieszyłam. Od wielu lat kolekcjonuję przepisy i Pan Maciek jest jednym z nielicznych, do którego sięgam częściej niż do innych. Dzielnie zbierałam jego Kuchenne Inspiracje w Biedronce. Ba! Kupiłam nawet jego Książkę Kucharską napisaną dla Biedronki. I nie żałuję. Przepis ten pochodzi właśnie z niej - Maciej Kuroń "Smaczne Danie z Biedronką".  Danie powstało spontanicznie. Szukałam inspiracji do tej Akcji, więc przeglądałam przepisy w toalecie...tak tak, to jedno z nielicznych miejsc, gdzie małe paluszki nie podrą moich książeczek ;) Po czym (wiadomo CZYM ) pobiegłam po składniki do Godfather's Spaghetti  . Jednak w sklepie okazało się, że w niedzielę nigdzie nie dostanę mięsa mielonego. Nie wiele myśląc kupiłam te potrzebne do Spaghetti Carbonara. Zapomniałam jedynie o rozmarynie. Smak bardzo pozytywnie mnie zaskoczył - okazało się smaczne, szybkie i sycące - w sam raz na obiadek . Nawet Mój Maluszek po spróbowaniu jednego makaronu domagał się więcej , skutkiem czego Mama danie zjadła letnie ;) Ale i tak było pyszne :) To moja kolejna propozycja primii patti w tym tygodniu :)




Składniki dla 4 osób - u nas 2,5 ;) : 
 ( podaję wersję nie biedronkową - choć według jej wyliczeń używając jej produktów danie będzie kosztować nas 9 zł ;) )
  • 500g makaronu spaghetti - u nas pół paczki
  • 100-150g chudego boczku wędzonego
  • 3-4 żółtka - u mnie 3
  • 250 ml śmietanki kremówki (36%)
  • 1 ząbek czosnku
  • 50g sera cheesart lub innego np. parmezanu, oreggio
  • oliwa z oliwek
  • sól 
  • pieprz
  • ewentualnie rozmaryn

Makaron gotujemy w dużej ilości wody na półtwardo - aldente. Boczek kroimy w cienkie plastry. Na patelni rozgrzewamy oliwę i zrumieniamy boczek. Dolewamy połowę śmietanki, posiekany czosnek i rozmaryn. Wszystko chwilę dusimy. Do pozostałej śmietany dodajemy żółtka oraz ser. Mieszamy i wlewamy na patelnię. Nie dopuszczamy do wrzenia, bosos się zważy. Doprawiamy do smaku. Sos łączymy z makaronem i serwujemy. 
Smaczności ! :) 





Kuchnia Macieja Kuronia

4 komentarze:

  1. Ja też robiłam ostatnio carbonarę, była przepyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wiem Kochana, że robiłaś :) natchnęłaś mnie :) :P

    OdpowiedzUsuń
  3. polecam oryginalne wloskie carbonara - bez smietany a jedynie z jajkiem i permezanem. o niebo lepsze od smietanowych wersji:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oooo nigdy takiej wersji nie jadłam ! napewno wypróbuje - dziękuję :D

      Usuń

Dziękuję bardzo za komentarz:)Anonimy proszę o podpis - będzie nam się milej rozmawiać :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...