SPAGHETTI CARBONARA
Kiedy zobaczyłam akcje Kuchnia Macieja Kuronia strasznie się ucieszyłam. Od wielu lat kolekcjonuję przepisy i Pan Maciek jest jednym z nielicznych, do którego sięgam częściej niż do innych. Dzielnie zbierałam jego Kuchenne Inspiracje w Biedronce. Ba! Kupiłam nawet jego Książkę Kucharską napisaną dla Biedronki. I nie żałuję. Przepis ten pochodzi właśnie z niej - Maciej Kuroń "Smaczne Danie z Biedronką". Danie powstało spontanicznie. Szukałam inspiracji do tej Akcji, więc przeglądałam przepisy w toalecie...tak tak, to jedno z nielicznych miejsc, gdzie małe paluszki nie podrą moich książeczek ;) Po czym (wiadomo CZYM ) pobiegłam po składniki do Godfather's Spaghetti . Jednak w sklepie okazało się, że w niedzielę nigdzie nie dostanę mięsa mielonego. Nie wiele myśląc kupiłam te potrzebne do Spaghetti Carbonara. Zapomniałam jedynie o rozmarynie. Smak bardzo pozytywnie mnie zaskoczył - okazało się smaczne, szybkie i sycące - w sam raz na obiadek . Nawet Mój Maluszek po spróbowaniu jednego makaronu domagał się więcej , skutkiem czego Mama danie zjadła letnie ;) Ale i tak było pyszne :) To moja kolejna propozycja primii patti w tym tygodniu :)
Składniki dla 4 osób - u nas 2,5 ;) :
( podaję wersję nie biedronkową - choć według jej wyliczeń używając jej produktów danie będzie kosztować nas 9 zł ;) )
- 500g makaronu spaghetti - u nas pół paczki
- 100-150g chudego boczku wędzonego
- 3-4 żółtka - u mnie 3
- 250 ml śmietanki kremówki (36%)
- 1 ząbek czosnku
- 50g sera cheesart lub innego np. parmezanu, oreggio
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- ewentualnie rozmaryn
Makaron gotujemy w dużej ilości wody na półtwardo - aldente. Boczek kroimy w cienkie plastry. Na patelni rozgrzewamy oliwę i zrumieniamy boczek. Dolewamy połowę śmietanki, posiekany czosnek i rozmaryn. Wszystko chwilę dusimy. Do pozostałej śmietany dodajemy żółtka oraz ser. Mieszamy i wlewamy na patelnię. Nie dopuszczamy do wrzenia, bosos się zważy. Doprawiamy do smaku. Sos łączymy z makaronem i serwujemy.
Ja też robiłam ostatnio carbonarę, była przepyszna :)
OdpowiedzUsuńWiem Kochana, że robiłaś :) natchnęłaś mnie :) :P
OdpowiedzUsuńpolecam oryginalne wloskie carbonara - bez smietany a jedynie z jajkiem i permezanem. o niebo lepsze od smietanowych wersji:)
OdpowiedzUsuńoooo nigdy takiej wersji nie jadłam ! napewno wypróbuje - dziękuję :D
Usuń