ZAPIEKANKA WARZYWNA ALA PANTI
Wczoraj był piątek, a więc dzień bezmięsny. Może jestem w tej kwestii staroświecka, ale zachowuje tradycję postu od dań mięsnych. Mąż cały dzień w pracy. Zostaliśmy sami z Maluszkiem, więc zaczęłam myśleć o czymś co i on może ze mną zjeść dobrego. W lodówce zostały gotowane ziemniaki z czwartku. Ryby w zamrażalce brak...Zresztą generalnie brak czegokolwiek, ale to długa historia i nie do chwalenia się publicznego. Stwierdziłam, więc że zapiekane warzywka to będzie to co zadowoli nas oboje. Udaliśmy się do sklepu wbrew pogodzie po tajemne składniki i wyszło nam takie o to cudo. Proste, tanie, smaczne i szybkie. Mnie smakowało bardzo, Maleństwu jeszcze bardziej :)
Składniki - porcja na 2,5 człowieka;):
Składniki - porcja na 2,5 człowieka;):
- ugotowane ziemniaki pokrojone w niewielką kostkę - około 4-5
- jedna mała cebula
- pół małej cukinii
- 10 cm kawałek pora - biała część
- dwie łodygi selera naciowego
- jedna marchewka
- trzy pieczarki
- 1/8 kostki masła
- kilka kropel oliwy z oliwek
- wody pół łyżeczki
- łyżka kwaśnej śmietany
- 1/3 szklanki śmietanki 18% do zup i sosów
- 1 jajo
- ser żółty
- pieprz
- sól
Cebulę pokroić w pół talarki, pora w krążki, marchew i pieczarki w cienkie plasterki. Selerowi odciąć listki i pokroić go w kosteczkę. Cukinię obrać, wydrążyć, pokroić w pół talarki.
Naczynie żaroodporne wysmarować odrobiną oliwy z wodą. Wrzucić ziemniaki.
Na patelni roztopić pół łyżeczki masła, podrumienić cebulę. Zrumienioną wrzucić na ziemniaki. Na tej patelni obsmażyć kolejno osobno - dodając w razie potrzeby odrobinę masła lub oliwy - cukinię, selera (tu smażymy nieco dłużej), pora, marchewkę, pieczarki (te koniecznie na maśle) i wrzucać je jako kolejne warstwy zapiekanki na siebie. Mnie zależało, aby warzywa szybko i dobrze zmiękły. Ale jeśli chcemy bardziej chrupkie i mniej kaloryczne danie, proponuję warzywka smażyć na suchej patelni teflonowej.
W kubeczku rozbełtać kwaśną śmietanę, śmietankę i jajo z solą i pieprzem. Zalać warzywa śmietanowo-jajeczną mieszanką. Ser żółty zetrzeć na grubych oczkach, posypać po wierzchu zapiekankę.
SMACZNOŚCI :)
Uwielbiam takie warzywne zapiekanki :) Są dobre na wszystko! A Twoja prezentuje się bajecznie.
OdpowiedzUsuńJaki świetny obiadek!! Uwielbiam zapiekanki warzywne :)
OdpowiedzUsuńLovelykaate :) dziękuje pieknie :)
OdpowiedzUsuńDOMI :) ja też :)