Szukaj w blogu

Google Website Translator Gadget

8 października 2011

Warzywnie zapieczone

ZAPIEKANKA WARZYWNA ALA PANTI


Wczoraj był piątek, a więc dzień bezmięsny. Może jestem w tej kwestii staroświecka, ale zachowuje tradycję postu od dań mięsnych. Mąż cały dzień w pracy. Zostaliśmy sami z Maluszkiem, więc zaczęłam myśleć o czymś co i on może ze mną zjeść dobrego. W lodówce zostały gotowane ziemniaki z czwartku. Ryby w zamrażalce brak...Zresztą generalnie brak czegokolwiek, ale to długa historia i nie do chwalenia się publicznego. Stwierdziłam, więc że zapiekane warzywka to będzie to co zadowoli nas oboje. Udaliśmy się do sklepu wbrew pogodzie po tajemne składniki i wyszło nam takie o to cudo. Proste, tanie, smaczne i szybkie. Mnie smakowało bardzo, Maleństwu jeszcze bardziej :)






Składniki - porcja na 2,5 człowieka;):

  • ugotowane ziemniaki pokrojone w niewielką kostkę - około 4-5 
  • jedna mała cebula
  • pół małej cukinii
  • 10 cm kawałek pora - biała część
  • dwie łodygi selera naciowego
  • jedna marchewka 
  • trzy pieczarki
  • 1/8 kostki masła
  • kilka kropel oliwy z oliwek
  • wody pół łyżeczki
  • łyżka kwaśnej śmietany
  • 1/3 szklanki śmietanki 18% do zup i sosów
  • 1 jajo
  • ser żółty 
  • pieprz 
  • sól

Cebulę pokroić w pół talarki, pora w krążki, marchew i pieczarki w cienkie plasterki. Selerowi odciąć listki i pokroić go w kosteczkę. Cukinię obrać, wydrążyć, pokroić w pół talarki. 
Naczynie żaroodporne wysmarować odrobiną oliwy z wodą. Wrzucić ziemniaki. 
Na patelni roztopić pół łyżeczki masła, podrumienić cebulę. Zrumienioną wrzucić na ziemniaki. Na tej patelni obsmażyć kolejno osobno - dodając w razie potrzeby odrobinę masła lub oliwy - cukinię, selera (tu smażymy nieco dłużej), pora, marchewkę, pieczarki (te koniecznie na maśle) i wrzucać je jako kolejne warstwy zapiekanki na siebie.  Mnie zależało, aby warzywa szybko i dobrze zmiękły. Ale jeśli chcemy bardziej chrupkie i mniej kaloryczne danie, proponuję warzywka smażyć na suchej patelni teflonowej. 
W kubeczku rozbełtać kwaśną śmietanę, śmietankę i jajo z solą i pieprzem. Zalać warzywa śmietanowo-jajeczną mieszanką. Ser żółty zetrzeć na grubych oczkach, posypać po wierzchu zapiekankę. 





















Piec w piekarniku nagrzanym do 200'c przez 30 minut. 

SMACZNOŚCI :)








3 komentarze:

  1. Uwielbiam takie warzywne zapiekanki :) Są dobre na wszystko! A Twoja prezentuje się bajecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaki świetny obiadek!! Uwielbiam zapiekanki warzywne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lovelykaate :) dziękuje pieknie :)

    DOMI :) ja też :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz:)Anonimy proszę o podpis - będzie nam się milej rozmawiać :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...