Szukaj w blogu

Google Website Translator Gadget

22 października 2011

Smaki PRL-u : Mortadela

KOTLECIKI Z MORTADELI



Smaki PRL-u to smaki również mojego dzieciństwa. Pamiętam, gdy te kotleciki królowały w kuchni mojej Mamusi. Uwielbiałam je. Uwielbiam do dziś, choć w sklepie z wędlinami już dawno można kupić WSZYSTKO. A ja wciąż i wciąż wyszukuję zapomnianą przez WSZYSTKICH mortadele i robię te kotleciki raz na jakiś czas. Kiedyś i dla mojego Smyka będą smakiem dzieciństwa.


Składniki na 4 osoby: 
  • spory kawałek mortadeli
  • musztarda - najlepsza jest "Krem z gorczycy z miodem"
  • bułka tarta 
  • mąka
  • 1-2 jajka
  • olej

Mortadele obieramy ze skóry. Kroimy 4 grube plastry na około 4 cm. Następnie każdy przekrawamy w połowie, ale nie do końca.  W wycięcie wkładamy jedną łyżkę musztardy. Kotlety panierujemy w mące, jajku i bułce tartej. Dokładnie obtaczamy nacięty brzeg, aby musztarda nam nie wypłynęła . Smażymy w dobrze nagrzanym tłuszczu ze wszystkich stron na brązowo. Podajemy z ziemniaczkami lub frytkami i surówką. Smaczności :)


3 komentarze:

  1. Uwielbiałam to w dzieciństwie. Muszę niedługo zrobić, choć Paszcz nie przepda za tego typu jedzeniem.

    OdpowiedzUsuń
  2. Oo, coż za wynalazek :>
    Warto spróbować takiego dania, bo jest tanie i mało wymagające :)

    PS. Kochana, sprawdź pocztę e-mail :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Król :) jak Paszczu nie zje to zje Maleństwo :) Moje pochłonęło część bez panierki i musztardy :P

    Natalka : już zerkam ;)

    Domi :) sprawdziłam :) :D już odpisuje :) a co do dania PRL tylko w dania tanie i mało wymagające obfitował...ae za to jak smakowały :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz:)Anonimy proszę o podpis - będzie nam się milej rozmawiać :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...