Szukaj w blogu

Google Website Translator Gadget

3 marca 2013

Kukurydziano pszenne muffiny śniadaniowe z pastą z łososia - idealny początek dnia

KUKURYDZIANO-PSZENNE 

MUFFINY ŚNIADANIOWE 

Z PASTĄ Z ŁOSOSIA Z KOPERKIEM


Powstały specjalnie dla Agnieszki, która jest wegetarianką. Nie jada mięsa i  ryb. Ale o tym dowiedziałam się dopiero po ich zrobieniu ;) Dlatego na szczęście zostało kilka nie przekrojonych specjalnie dla Niej. Są cudowną odmianą od popularnej kanapki. Powiedziałabym wręcz, że są wyrafinowanym śniadaniem, a nawet lunchem. Świetnie sprawdzą się także, jako przekąska na imprezie. Można łączyć je nie tylko z prezentowaną pastą z łososia, ale również choćby z pastą Kiri czy jajeczną. Dzięki napikowaniu ich ziarnami i orzechami dają pokaźna dawkę energii - a sytość sprawia, że wystarczy zjeść dwie , by być usatysfakcjonowaną...A więc idealne dla Kobiet na diecie. A, że wiosna tuż tuż... :) Polecam gorąco ! 


Przepis to kolejna moja propozycja do Akcji Domi - Muffinkowe Zimowisko :)



Składniki na 9 BIG Muffin robionych formą "od szklanki"  :

muffiny :

suche:
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 1,5 szklanki mąki kukurydzianej
  • kopiata łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 10 łyżeczek ziaren ekspandowanych amarantusa (można pominąć)
  • 3-4 orzechy włoskie b. drobno posiekane plus kilka połówek do dekoracji
  • 1/4 szklanka prażonych (na pustej patelni teflonowej) ziaren słonecznika
  • 2 łyżki płatków jęczmiennych
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 3/4 łyżeczki pieprzu
mokre:
  • 2 jaja
  • 2/3 oleju rzepakowego
  • 1 kopiata szklanka maślanki ;)
  • ewentualnie odrobina mleka

Wszystkie suche składniki umieszczamy w misce i dokładnie łączymy. Mokre składniki umieszczamy w drugiej i mieszamy trzepaczką na jednolitą masę. Mokre wlewamy do suchych i mieszamy tylko do połączenia się składników. Można dodać ciut mleka, gdyby ciasto było zbyt zwarte.  Do formy na jumble muffiny - lub domowych form z folii aluminiowej obtoczanych i formowanych na szklance, do których wkładamy kawałek papieru do pieczenia - wkładamy dwie kopiate łyżki ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200'C na 20-22 minuty, na drugą półkę (nieco niżej niż środek). Pieczemy do suchego patyczka. Studzimy na kracie ściągając folię, a zostawiając papier. 

pasta łososiowa:

  • 1 opakowanie naturalnego serka homo - chyba 200 g
  • 90 g wędzonego łososia norweskiego
  • sól
  • pieprz
  • 3-4 łyżeczki posiekanego koperku
Wszystkie składniki zblenderować ze sobą na gładką masę. I już ! ;)

Ostygnięte muffiny przekroić na pół. Posmarować środek odrobiną pasty, nałożyć kapturek. Na wierzchu położyć odrobinę łososiowego rarytasu, a następnie udekorować orzechem i prażonym słonecznikiem. Smaczności !! :) 







9 komentarzy:

  1. Jak da mnie świetnei wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. super ciacha na dobry początek dnia:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czad, dawno nei jadłam wytrawanych :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow jakie szaleństwo fotograficzne, widać że robisz użytek z nowego sprzętu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. sie wyżywam artystycznie ;) brakowało mi sprzętu, oj brakowało :D

      Usuń
  5. Pyyyszne! Maka kukurydziana to moje niedawne odkrycie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz:)Anonimy proszę o podpis - będzie nam się milej rozmawiać :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...