CHLEB
PEŁNOZIARNISTY Z ŻURAWINĄ
(WHOLEMEAL BREAD WITH CRANBERRY)
Zanim urodził się nasz Syn, piekliśmy z moim Mężem chleb. Prawdziwy. Na zakwasie. Pachniało nim zawsze w całym domu i to zwykle, jak na pieczenie chleba przystało, nad ranem lub w środku nocy. Chleb wyrabiał mój Małżonek, a ja jedynie albo karmiłam zakwas, albo ewentualnie wrzucałam chlebuś do pieca przed pracą. Cała Nasza Rodzinka chleb Mego Lubego uwielbiała. Nawet na Chrzcinach naszego Synka podaliśmy jedynie różne odmiany swojskiego domowego chleba. Po kilku miesiącach jednak, Mąż uznał, że wstawanie do Brzdąca w nocy i pieczenie chleba nie bardzo idą ze sobą w parze. I zakwas zasuszyliśmy. Obecnie mieszka sobie w szafce... .
Kilka dni temu napisała do mnie Dominika z bloga Domi w kuchni, czy nie chciałabym upiec z nią chleba. Z okazji Międzynarodowego Dnia Chleba i wziąć udział w Międzynarodowej Akcji Pieczenia Chleba organizowanej przez Zorrę już po raz siódmy. Podumałam i zatęskniłam do smaku domowego pieczywa. ZGODA :D Postanowiłam upiec chleb na drożdżach. Pierwszy raz w życiu. I zaczęłam szukać w necie przepisu. Ostatecznie skończyło się na tym, że chleb upiekłam na tak zwanego "czuja" , z drobnymi uwagami Męża. Wyszedł cudny. Troszkę przesolony, ale wcinaliśmy go z dziką radością. Nawet Mój Szkrab ;) Chleb jest bardzo prosty do zrobienia, więc polecam go nawet początkującym Piekarzom :) I ten zapach w całym domu...Ach... .
Wszystkim, którzy tak jak ja i Domi, chcą wziąć udział w dzisiejszej Akcji Pieczenia Chleba odsyłam na stronkę Zorry. Zaś Domi dziękuję za wspólne pieczenie, a Was zapraszam do oglądnięcia jej Cudnego Chlebka. Ach! Ten post, z racji udziału w Akcji Międzynarodowej, będzie zatem dwujęzyczny ! ;)
We used to bake bread with my Husband, before our Son was born. Authentic. Sourdough bread. Whole house was filled with the smell of it, usually, as during baking bread, at the night or early in the morning. The bread was made by my Husband. I only fed the leaven or put a ready to bake bread into oven, before work. My Husband's bread was loved by our whole Family. Even at Baptism Party of our Son, we served of all kinds our homemade bread. After a few months, however, My Husband decided, that baking a bread and getting up to Tot wasn't a good idea. So, We put the brakes on and dried up leaven. Now, it lives in closet...
A few days ago, Dominika from Domi w Kuchni, written to me and asked : "Do you want to bake a bread with me and take part in International Bread Baking Action organized by Zorra at World Bread Day for the seventh time? " I thought and I missed the taste of a cottage loaf. So, I answered: YES. I decided to bake yeast bread . For the first time in my life. And I started to look for recipe at net. Finally I baked my own bread of my own recipe. It was delicious. We ate it with wild pleasure. Even our Little Boy! This bread is very easy to make, so I recommend it even for Beginner Bakers :) And this smell in whole house...Oh....
I send Everyone, who wants, like me and Domi, to take part in The International Bread Baking Action , back to Zorra's site. I want to thank Domi for common baking and invite You to visit Her Blog and look at Her Wonderful Bread.
Składniki / Ingredients :
- 0,5 kg mąki pełnoziarnistej / wholemeal flour
- 1 opakowanie drożdży instant / 1 packet of dried yeast
- 1 łyżeczka soli / 1 tea spoon of salt
- 300 ml ciepłego, ale nie gorącego mleka / 300 ml warm but not hot milk
- 2 garście suszonej żurawiny / 2 fistful of dried cranberry
Mąkę wsypać do miski. Dodać drożdże, żurawinę i sól. Dokładnie wymieszać. Następnie, dolewając stopniowo i powoli mleko, zagnieść elastyczne, odchodzące od rąk, ciasto. Przykryć je ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na 15 minut. Następnie znów delikatnie je pozagniatać. Uformować bochenek, położyć go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić na ok. 2h w ciepłym miejscu. Ja wstawiłam swój do lekko nagrzanego, ale wyłączonego, piekarnika. Chleb powinien lekko wyrosnąć, ale mój nie rósł jakoś oszałamiająco ;) Następnie włączyć piec na 220'c i piec około 25-30 min. Następnie wyjąć i studzić na kratce. Dobrze upieczony chleb, po odwróceniu i postukaniu w jego dno, wydaje głuchy odgłos. Smaczności !!
Put the flour into bowl and mix with dried yeast, salt and dried cranberry. Add slowly (little by little) milk and knead dough. It should be flexible. Put dough into warm place and leave for 15 minutes. After this time, take dough and knead a few minutes. You should create a little loaf and put it to a baking tray. Now, leave bread to rise for about 2 hours. (I put my bread into warm, but turned off, oven.) After this time, turn on oven set to 220(C) and bake bread for 25-30 minutes.
Take your bread out to cool on racks. Well-baked bread, turned away, while tapping on his bottom, it seems thud. Bon apetit !
Take your bread out to cool on racks. Well-baked bread, turned away, while tapping on his bottom, it seems thud. Bon apetit !
Wygląda genialnie:) Może kiedyś zbiorę się w sobie, żeby wreszcie upiec mój pierwszy chleb... chyba muszę do tego dorosnąć!;)
OdpowiedzUsuńEwuś czasem wystarczy motywacja Innych :) Dziękuję za miłe słowa :)
Usuńoch, jakie pyszności. uwielbiam chleb z żurawiną. :)
OdpowiedzUsuńja również dlatego zupełnie nie miałam wątpliwości jakiego dodatku uzyć :)
UsuńZ żurawiną jeszcze nie miałam okazji piec - zapisuję;) Uwielbiam zapach domowego chleba!
OdpowiedzUsuńNemi - musisz spróbowac jest G e n i j a l n y :) nie że mój ino w ogóle ;)
UsuńDziękuję Ci Kochana za wspólne pieczenie i przepraszam, że tak się ociągałam, żeby zostawić Ci komentarz :*
OdpowiedzUsuńChlebek jest wspaniały! Ja również nigdy nie jadłam takiego z żurawiną, więc bardzo chętnie poznam ten smak :)
Domi ja również dziękuję za mobilizację, nie tylko kulinarną, ale i językową - długo, bo długo, ale chyba nie najgorzej poszło ;)
Usuńa smak spróbuj - naprawdę pyszny, zwłaszcza chlebusia drożdżowego, które z natury sa lekko słodkawe :)
Thank you for this wonderful post!
OdpowiedzUsuńDziekuje za udzial w Word Bread Day. Mam nadzieje, ze za rok ponownie wezmiesz udzial w akcji.