Szukaj w blogu

Google Website Translator Gadget

14 października 2012

Rosół z królika - niedzielny obiad inaczej

ROSÓŁ Z KRÓLIKA




Rosołek. Pyszny. Delikatny. I dla Dorosłych i dla Naszych Kochanych Milusińskich. Lekko słodkawy w smaku, ale delikatność rekompensuje zdecydowanie ten posmak. Jeśli Ktoś nie lubi. Ja - uwielbiam. Choć osobiście nie chciałam się go tknąć, bo z takich cudnych uroczych i milusińskich zwierząt. Do czasu, aż Mój Ukochany kiedyś dał mi spróbować rosołku w swoim rodzinnym domku i dopiero potem powiedział z czego ;) Teraz, gdy tylko otrzymam króliczka, gotuję rosołek dla Nas, a szczególnie dla Synka, który smak pokochał :) Polecam gorąco, bo gotuje się naprawdę prosto :) A mięsko z rosołku jest idealne do ziemniaczków na drugie danie. A więc do dzieła! 


Składniki:
  • jedno lub dwa udka z królika
  • 2-3 marchewki 
  • 1 pietruszka korzeń
  • kilkanascie gałązek natki pietruszki
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • kilka ziaren pieprzu czarnego
  • liść laurowy
  • 1 cebula
  • pieprz 
  • sól
  • przyprawa do rosołu ( lubczyk, suszone warzywa, smażona cebula, sól) 


Około 2 litrów wody zagotować, wrzucić opłukanego króliczka. Pogotować chwilkę i zebrać szumy. Wrzucić pieprz, ziele angielskie i liść laurowy. Pogotować 5 minut. Dodać obrane i pokrojone w kawałki marchew i pietruszkę. Gałązki natki pietruszki opłukać, zostawić jedną do dekoracji, związać w wiązkę i wrzucić do rosołku. Cebulę opalić nad ogniem (nadaje piękny żółty odcień) i wrzucić do zupy. Gotować na bardzo małym ogniu około 1,5 godziny. Pod koniec dodać sól, pieprz i przyprawę do rosołu lub sam lubczyk (można ją oczywiście pominąć).  Podawać z makaronem, przystrojony marchewka i pietruszką. Smaczności !! 




10 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Też tak reagowałam Aniołku - ale Twoojemu nic a nic nie grozi :D

      Usuń
  2. uwielbiam krolika ..rosol rowniez :)
    mniam
    twoj wyglada obiecujaco :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie robiłam rosołu z królika.
    Ciekawe jak smakuje:)
    Pozdrowienia:*

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak czytam i widze tyle zdrobnień w tekście to mi się od razu wyjść z bloga chce.
    Rosół nie rosołek , mięso nie mięsko itd. Z przedszkola jesteś czy masz większy problem? Infantylizm jawny!!!!!!!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trochę dziwnie polemizuje się z Kimś Kto problem w postaci braku umiejętności podpisywania sie pod swoim zdaniem, ale cóż. Problemu nie mam. Do infantylizmu mi daleko, a jeśli nie podoba Ci się mój styl - to bardzo mi przykro. Jest wiele "poważnych" blogów. Ja nie zmuszam nikogo do czytania moich postów. Pozdrawiam ciepło

      Usuń
  5. Przepraszam za anonimowość tomnor1 mój nick. Walczę ze zdrobnieniami wszędzie gdzie mogę. Prezydencki program walczący o czystość nasszego języka oraz specjaliści językoznawcy wiedzą i starają się to przekazać że nie ma słowa mięsko. Ale przepisik na rosołek przepyszniutki jest. Właśnie jem!!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że chociaż przepis okazał się być trafiony ;) :) zapraszam częściej po inne :) W nie wszystkich postach używam zdrobnień :) a przy najmniej nie w nadmiarze :) pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję bardzo za komentarz:)Anonimy proszę o podpis - będzie nam się milej rozmawiać :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...