Szukaj w blogu

Google Website Translator Gadget

14 kwietnia 2014

sos tatarski według Babci Zosi i inspiracje wielkanocne

SOS TATARSKI
BABCI ZOSI




Wielki Poniedziałek. Czas pomyśleć o menu na Święta Wielkanocne. Dzisiaj zapraszam Was na sos tatarski mojej Babci Zosi, bez którego nie mogły się obejść żadne Jej imieniny, jak i Świąteczny Poczęstunek w Śmigus Dyngus. Sos jest napakowany grzybami i lekko lejący. Jak na sos przystało. A cała magia tkwi w kilku dobrze połączonych składnikach. Ja uwielbiam ten smak, i choć nie należny do dań niskokalorycznych i w tym roku zagości na moim stole. Polecam gorąco. Bo nie ma to, jak smaki dzieciństwa przekazywane kolejnym pokoleniom. 



Składniki:

  • 1/2 litra grzybów marynowanych - najlepsze są maślaki, wtedy sos jest lekko ciągnący i ma idealny smak
  • 5 kiszonych ogórków
  • 10 jaj
  • 1 duży majonez - ja daję na taką ilość grzybów ok. półlitrowy
  • 1/4 litra śmietany
  • sól, pieprz, magi w płynie
  • szczypta cukru
Jajka ugotować na twardo. Żółtka utrzeć ze szczyptą cukru, dodać śmietanę, majonez i utrzeć wszystko razem. Pokroić drobno grzyby, ogórki i białka z jaj. Razem wszystko połączyć, doprawić do smaku i jeszcze raz wymieszać. Smaczności ! 










































Jeśli szukacie innych ostrych propozycji na Święta Polecam gorąco : 


jaja faszerowane tuńczykiem
sałatka ziemniaczana

5 komentarzy:

  1. U mnie jest podobnie :) Czasem mam wrażenie, że bez sosu nie odbędą się u nas żadne uroczystości rodzinne.

    Pozdrawiam
    Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) ja kontynuuje tradycję babcina ;)

      Usuń
  2. z czym się je taki sos? ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz:)Anonimy proszę o podpis - będzie nam się milej rozmawiać :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...