Szukaj w blogu

Google Website Translator Gadget

30 kwietnia 2014

aksamitny krem z zielonych szparagów - witaj maj

AKSAMITNY
 
KREM Z ZIELONYCH SZPARAGÓW



Zainspirowana, w zeszłym roku, mnóstwem przepisów na krem z zielonych szparagów, raz co raz ukazujących się na rożnych blogach kulinarnych, postanowiłam spróbować i ja. Stworzyłam własną wersje tej cudownej dziś rzeknę zupy. Zamiast mascarpone, którego nie miałam akurat, dodałam serek bieluch 0% zmiksowany z "resztkami" szparagów na sicie (jakoś mi ich szkoda było) i wyszedł mi pyszny, lekki i aksamitny krem, którym zajadała się cała moja rodzinka.  A to wszystko w niecałe 25 minut. Zapraszam. 




Składniki:
  • pęczek bardzo młodych cienkich zielonych szparagów
  • pół litra bulionu warzywnego
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 opakowania serka Bieluch 0%
  • pieprz
  • sól

Szparagi wypłukać i oprawić - oderwać zdrewniałe końce. Odciąć 10 główek - podsmażyć osobno na łyżce masła około 5-6 minut.  Resztę pokroić na 2 cm kawałeczki i również podsmażyć taką samą ilość czasu, a następnie zalać bulionem. Doprawić pieprzem i solą i gotować pod przykryciem około 10 minut. Całość zmiksować. A następnie przetrzeć zupę przez sito. Do papki, która zostanie nam na sicie, dodać serek - całość zmiksować dokładnie. Taką papkę dodać na przetarty bulion i jeszcze raz dokładnie całość zmiksować. Podgrzać zupę, wylać na miseczkę a szczyt udekorować podsmażonymi wcześniej główkami. Smaczności ! 



1 komentarz:

  1. Kremy warzywne są zdecydowanie w moim guście! Szparagowego jeszcze nie próbowałam, chyba już na to czas :D

    [ lightlife.blog.pl ]

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz:)Anonimy proszę o podpis - będzie nam się milej rozmawiać :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...