BABECZKI PIASKOWE
Wiosna już w pełni. Drzewa buchnęły zielenią, magnolie powoli przekwitają, trawa ciągnie ku słońcu. Blog Z zapachem wanilii we włosach też budzi się z tym nowym czasem do życia. Szczerze mówiąc nawet nie sądziłam, że tak się za nim stęsknię. Wszystkich zaniepokojonych mym zdrowiem uspokajam, że i ja i Moja Rodzinka, jak i Maluszek pod mym sercem czujemy się dobrze. Wróciłam do kuchni. Zaczynam tworzyć nowe pyszności, teraz dodatkowo uzbrojona w myśl, że jem dla dwojga. Zatem w kuchni Młodej Mamy,a jednak po osiągnięciu Trzydziestki, w poczuciu, ze już nieco dojrzałej, królują nowalijki i masa witamin.
W tym gorącym czasie wracam do Was jednak uzbrojona w nowe przepisy na zbliżające się Święta Wielkanocne. Wszak za tydzień o tej porze będę pewnie w wirze prac nad ciastami, jak na Wielki Piątek przystało w mojej Rodzinie. Już dzisiaj zapraszam Was na pyszne, proste babeczki pisakowe do koszyczka.
W zeszłym roku stały się cudownym prezentem wręczanym przez mojego Smyka z okazji świąt całej naszej Rodzince. Jedną zaś z dumą Mój Szkrab niósł w koszyczku do świecenia. Oczywiście z tego przepisu możecie zrobić jedną, dużą Babę pisakową. Przepis znalazłam w internecie na jakimś portalu, który okazuje się już nie działa. Było to dobrze po północy, stąd uwierzcie mi możecie zrobić tą babkę bez udziału miksera - wystarczy makutra, pałka i ubijaczka do jaj. Starym babcinym sposobem ... :)
Składniki:
- 3/4 kostki masła
- szklanka mąki pszennej
- 7 łyżek mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 4 jaja
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. W osobnym naczyniu ucieramy masło, cukier i cukier waniliowy na gładka masę. Ciągle mieszając dodajemy do masy pojedynczo żółtka, tak aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia, i dodajemy stopniowo do ciasta, nadal ucierając. Do gotowej masy dodajemy pianę ubitą z białek i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką, tak by piana nie opadła, ale połączyła się z ciastem.
Do formy na małe babeczki, albo form na muffinki nakładamy po łyżce ciasta. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180'c przez ok. 25 minut. Wystudzone możemy udekorować wybranym lukrem. Smaczności !
Jeśli szukasz inspiracji na inne Wielkanocne Wypieki zapraszam do klikania poniżej :)
Babka Czekoladowa Babci Zosi |
Babka Brownie |
sernik gotowany |
babeczki waniliowe (jogurtowe) |
mazurek frangipane (migdałowy) |
sernik Cocomo |
Fajne babeczki, pytanie? kostka masła ma tutaj 200 czy 250 G?
OdpowiedzUsuńDorotko 200 g ;) tak obecnie standardowo ;) :)
UsuńMmm... Świetnie wyglądają i pewnie tak samo smakują :))
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie http://i-love-cook.blogspot.com/ :) Pozdrawiam
A zaglądam nieraz ;)
Usuń