Szukaj w blogu

Google Website Translator Gadget

2 sierpnia 2013

zapiekane buraczki z Almette z chrzanem pod mozzarellową chmurka czyli polska ćwikła w nowym wydaniu

ZAPIEKANE BURACZKI 

Z SERKIEM Z CHRZANEM 

POD MOZARELLOWĄ CHMURKĄ


Miałam nie brać udziału w tym konkursie. Mimo, iż cudownie byłoby móc trafić na warsztaty z fotografii kulinarnej i podszkolić swój warsztat. Będąc jednak ostatnio na zakupach mój wzrok mimochodem padł na serek Almette z chrzanem... A może by tak... . Tak to już jest, że wyobraźnia bloggera kulinarnego działa sama. I nie ma mowy, żeby ją zatrzymać. Jest chrzan. Muszą być buraczki. Młode i pyszne. W lodówce mieszkała mozzarella. I tak oto wyczarowałam buraczki nadziewane serkiem z chrzanem pod pierzynką z mozzarelli. Mnie samą smak tak cudownie zaskoczył, że z pewnością buraczki te zaserwuję Gościom, jako cudownie pyszną przystawkę. Zaś wczoraj zjedliśmy je na kolację. Chociaż na ciepło smakowały dużo bardziej wybornie... . Proste i smaczne. Klasyczna polska kuchnia w nowym wydaniu. Wystarczy kilka składników i można zajadać się czymś naprawdę pysznym.
A konkurs.... ?
O Toskanii nawet nie myślę. Już sam udział w warsztatach będzie dla mnie wyróżnieniem. Bardzo Was zatem proszę o głosy. Bo tylko wtedy będę mogła spełnić swoje marzenie. Wszystkie osoby, które zagłosują w tym konkursie, będą miały okazję wygrać kosz piknikowy. Zaś 25 osób, które za sprawą głosów publiczności przejdzie do finału konkursu, będzie walczyć o wycieczkę do Toskanii. Pozostałe 22 osoby otrzymają nagrodę pocieszenia w postaci możliwości udziału w warsztatach kulinarnych prowadzonych przez Panią Beatę Lipov. Dlatego już wiecie z jakiego powodu bardzo proszę Was o zaangażowanie. Głosowanie trwa do 15 sierpnia 2013 roku. Z góry dziękuję Wam bardzo za wszystkie oddane głosy. 




Głosować można pod tym linkiem :) GŁOSOWANIE (nie wystarczy polubić marki allmette - trzeba polubić dokładnie mój przepis na buraczki > 

https://apps.facebook.com/inspirujacy-smak/recipe/index/id/77




Składniki: 

  • 8 średnich buraczków - najlepsze są okrągłe
  • 1 opakowanie serka Almette z chrzanem
  • 1 kula mozzarelli 
  • oliwa z oliwek
  • świeżo utarty pieprz




Buraczki gotujemy w łupinkach do momentu, aż nóż swobodnie wejdzie nam w warzywo. Odcedzamy i studzimy 5 - 7 minut. Następnie obieramy ze skórki. Ścinamy delikatnie spód (jak najmniej) oraz "kapturek". Wydrążamy każdego buraka delikatnie łyżeczką. 
Środek z 4 wydrążonych buraczków kroimy w maluteńka kosteczkę.
Serek przekładamy do miski, dokładamy pokrojone buraczki, i mieszamy całość. 
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą. Układamy w nim ciasno wydrążone buraki. Każdego faszerujemy serkiem z lekką górką. Mozzarellę kroimy w plastry. Na każdego buraczka nakładamy 2 plasterki, tak, by przykryły nam farsz. Na wierz kładziemy plasterek buraczka i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200'c. Pieczemy około 15-20 minut. Po wyjęciu posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Idealne na ciepło i na zimno. Smaczności !!




5 komentarzy:

  1. Pyszne połączenie smaków ;) Oczywiście głosik oddany ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jesteś blogującą mamą, więc weź udział w KONKURSIE, robiąc to co lubisz:
    http://beticco-baby.blogspot.com/2013/07/konkurs.html

    Do wygrania konik na biegunach dla Twojej pociechy!

    OdpowiedzUsuń
  3. wszystko spoko tylko po co ten syf z chrzanem ?
    reklama az razi

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis ten został wymyślony z powodu konkursu które organizowało Allmette, jak zresztą jest napisane w poście...spełniał w ten sposób wymogi konkursu. Na m,oim blogu mało znajdziesz takich wpisów które sa reklamą. Poza tym - wystarczy przeczytać post nie tylko sam przepis i popatrzeć na zdjęcia a wszzystko staje sie jasne ... Anonimie..

      Usuń

Dziękuję bardzo za komentarz:)Anonimy proszę o podpis - będzie nam się milej rozmawiać :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...