Szukaj w blogu

Google Website Translator Gadget

13 listopada 2012

Maślane bułeczki na sodzie Rachel Allen - pyszności dla leniwych

MAŚLANE BUŁECZKI 

NA SODZIE OCZYSZCZONEJ 

(PRZEPIS RACHEL ALLEN)




Co ma zrobić Mama, która ma chorego Brzdąca i brak chleba w chlebaku ? A za oknem leje, jak z cebra? Ano podwija rękawy, wyjmuje swoją wielką miskę do wyrabiania ciasta i tworzy bułeczki :) Oh, przepraszam - współtworzy ! Bo dzieło jest nie tylko jej rąk, ale i rąk maleńkich, co z dziką radością kawałeczki ciasta formułują w kule i "rzucają" entuzjastycznie na blachę... . A potem z pewnością bułki rosną większe i piękniejsze, kiedy maleńkie oczka są w nich utkwione przez cały okres pieczenia...I nie ważne, że kolanka bolą od kucania - przecież można się położyć na podłodze przed piekarnikiem i wpatrywać się z otwartą buźką na te "czary"!:) Jak dobrze, że bułeczki pieką się chwilkę...A potem można je jeszcze ciepłe, kiedy już Mama pozwoli, wziąć do łapek i z radością zajadać przed ukochaną bają... . 
Tak właśnie powstały bułeczki, które widzicie na zdjęciach :) To bułki dla leniwych. Przepis odnalazłam na blogu MojaQuchnia , jako przepis na chlebuś na sodzie. W oryginale pochodzi on z programu "Rachel w kuchni" :) W poście zaznaczono, że można na bazie tego przepisu zrobić bułeczki. I tak uczyniłam :) Szybko, tanio i przyjemnie. Zapach w domu utrzymywał się, aż do późnego wieczora, a smakiem delektowaliśmy się jeszcze rankiem na śniadanie. Bułki są naprawdę pyszne i warto poświęcić te 10 minut na wyrobienie ciasta, by po 35 minutach, no...45 licząc studzenie, delektować się smakiem domowego pieczywka. I nie prawda, że chlebuś musi być na zakwasie, a bułki to tylko drożdżowe... . Te w niczym nie ustępują smakowi wyżej wymienionych :) Polecam gorąco, zwłaszcza tym, którzy boją się drożdżowego ciasta :) 




Składniki na około 8 bułeczek :
  • 400 g mąki - ja użyłam zwykłej tortowej
  • 400 ml maślanki
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka soli
  • oliwa do posmarowania blachy
Mąkę wymieszać z solą i sodą. Dodać 350 ml maślanki. Ciasto mieszać w jedną stronę (otwartą sztywną dłonią). Jeżeli ciasto jest suche dodać pozostałą ilość maślanki. U mnie ciasto było - dodałam pozostałą ilość i musiałam dodać jeszcze troszeczkę mąki ;) Więc w tym miejscu trzeba trochę uważać, z tym dolewaniem :) Piekarnik nagrzać na 230'c. 
Blachę do pieczenia posmarować oliwą. Z ciasta odrywać kawałki, formować z nich niewielkie bułeczki i układać na blasze w  niedużych odstępach od siebie - takich na dłoń mniej więcej.  
Wstawić do piekarnika i piec ok.35 minut. Po 5 minutach temperaturę zmniejszyć do 200'c. Smaczności !!! :) 





8 komentarzy:

  1. Pięknie wyrośnięte i pysznie wyglądające...

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny pomysł na szybkie bułki:) Jeszcze nie robiłam takich bez drożdży, chętnie wykorzystam w swojej kuchni:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam - to tez był mój debiut ! od tej pory często króluja u mnie na stole :)

      Usuń
  3. Bułeczki maślane i mamy pyszne śniadanie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. włanie one wcale nie smakuja jak typowe maslane bułeczki - nie są słodkie - więc idealnie sie kompuonują nawet z szyneczką !

      Usuń
  4. Uwielbiam przepisy Rachel, nigdy mnie nie zawiodły.U mnie na blogu jutro przepis autorstwa Rachel :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz:)Anonimy proszę o podpis - będzie nam się milej rozmawiać :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...