Szukaj w blogu

Google Website Translator Gadget

28 grudnia 2011

Postne pierożki z kapustą

POSTNE PIEROGI ZE SŁODKĄ KAPUSTĄ



W moim Rodzinnym Domu, jak zauważył Mój Mąż, na Wigilię podaje się bardzo dużo dań z kapusty. Nie wiem, skąd to wynika. Ale wiem, że jest ogromną motywacją do zejścia z karmienia piersią przed Wigilią ;) To tak apropo zmian w moim życiu :) Dzięki tej ogromnej zmianie, w mojej kuchni po roku, znów zatriumfowała kapusta :D A, że ją uwielbiam, to pewnie w niedługim czasie, zobaczycie wiele z nią dań, za którymi się naprawdę stęskniłam. 
Pierożki, które Wam prezentuję, w moim domu prawie zawsze goszczą na Wigilijnym stole. Są alternatywą do pierogów z kapustą kiszoną i grzybami, za którą ani ja ani moja siostra, jako małe dzieci, nie przepadałyśmy. Dodatkowym atutem, oprócz tego, że są pyszne ;) , jest to, że są zapiekane, więc można zrobić je dzień wcześniej i tylko w dniu Wigilii wrzucić do piekarnika :) 


Składniki na około 40-50 dużych pierogów:

ciasto:

  • 500-600 g mąki tortowej
  • 1 żółtko 
  • przegotowana woda
  • sól
farsz:
  • niewielka główka białej kapusty
  • woda
  • sól
  • jarzynka
  • pieprz
  • duża cebula
  • masło
  • olej słonecznikowy
  • mielony kminek

Kapustę obieramy do ładnych liści, kroimy na 4, wkładamy do garnka i zalewamy wodą do przykrycia. Zagotowujemy. Gdy tylko "pyrknie" wyłączamy. Odcedzamy wodę. Lekko studzimy. Następnie układamy w naczyniu do gotowania na parze i parzymy do momentu lekkiej miękkości - widelec powinien wchodzić w kapustę. Wyłączamy i studzimy. Wykrawamy głąb i bardzo drobno szatkujemy lub przepuszczamy przez maszynkę , z końcówką do szatkowania dwukrotnie. 
Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę. Rozgrzewamy tłuszcz - masło z olejem. Szklimy cebulę, a następnie dorzucamy kapustę i razem smażymy. Doprawiamy na patelni solą, pieprzem i jarzynką - bez kminku. Smażymy co jakiś czas mieszając, gdyż kapusta lubi przywierać. Przesmażony farsz - powinien pięknie pachnieć i być lekko rumiany - odstawiamy z ognia, posypujemy kminkiem, mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia. 

Mąkę przesiewamy, dodajemy jedno żółtko, sól i tyle wody, aby ciasto łatwo nam się zarobiło. Wyrabiamy gładkie, sprężyste ciasto, które odchodzi od rąk. Rozwałkowujemy na stolnicy lekko oprószonej mąką na około 2-3 mm i wykrawamy kółka wielkości troszeczkę większej niż szklanka. Mogą być takie od dużego kubka ;) Wkładamy łyżeczkę farszu do każdego kółeczka i zlepiamy dokładnie brzegi. 
Gotujemy na lekko osolonej i omaszczonej wodzie około 3-4 minuty od wypłynięcia. 
Ugotowane pierogi układamy na blasze, wysmarowanej masłem, przeplecione plasterkami masła i zapiekamy w piekarniku nagrzanym na 200-150'c, do momentu, aż będą lekko rumiane. Żeby zapobiec wysuszeniu, możemy je lekko przykryć folią aluminiową lub zrosić w czasie pieczenia wodą :) Podajemy gorące :)
Smaczności :)
Jeśli szukasz przepisu na tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami wystarczy kliknąć w zdjęcie poniżej :) 


Przepis ten, jak i wiele innych inspiracji Świątecznych odnajdziecie w najnowszym wydaniu Apetytu :) I w przepięknej sesji fotograficznej wykonanej przez Adę z bloga Pora coś zjeść :) Zapraszam Was do lektury :)





2 komentarze:

  1. Strasznie intryguje mnie to, że są ze słodką kapustką, nigdy takich nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Domi są pyszne :) u mnie występują też w nieświątecznej wersji - wtedy ich nie zapiekamy, albo ewentualnie przypiekamy odgrzewając na patelni :) polecam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz:)Anonimy proszę o podpis - będzie nam się milej rozmawiać :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...