Szukaj w blogu

Google Website Translator Gadget

20 kwietnia 2012

Babka brownie...rozkosz podniebienia nie tylko od święta :)

BABKA BROWNIE



Tak mi się zakręciło w te Święta, że zaplanowane posty na Wielką Sobotę i Niedzielę zniknęły w niebycie mej niepamięci... . Nie wyrobiłam się. Dziękuję Wszystkim za życzenia i też spóźniona bardzo życzę samego smacznego w ten nowy wiosenny czas. Ale jeszcze troszkę powspominamy tę moją Wielkanoc. Powstały pyszne ciasta i dania, które serwować można cały rok - nie tylko na Wielkanoc, więc troszeczkę Was nimi pokuszę. 
Babka, którą Wam prezentuję, miała załapać się na dwie akcje - Babki i babeczki oraz Brownie, ale nie zdążyłam z publikacją. Jednak Babka jest nieziemsko dobra, po prostu rozpływa się w ustach. Szybko się ją robi i nie wymaga jakiś specjalnych przygotowań.
No może oprócz ugotowania wcześniej budyniu i schłodzeniu go w lodówce. Ponadto, bardzo długo zachowuje świeżość,  przechowywana w zimnym miejscu i dobrze zapakowana np. w folię aluminiową. Przepis pochodzi z książki Czekoladowe Ciasta Dr. Oetker'a. 

Czas przygotowania: około 25min, bez czasu schładzania
czas pieczenia : około 60 minut

Składniki:

ciasto:
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 125g orzeszków makadamia (prażonych, lekko solonych) - ja użyłam nerkowców
  • 100g mieszanki orzechów i rodzynek - u mnie same rodzynki
  • 200g masła lub margaryny
  • 75g cukru
  • 75g brązowego cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilia-bourbon Dr. Oetkera - ja użyłam zwykłego cukru waniliowego
  • 4 jajka - wielkość M - u mnie ciut większe S;)
  • 200g mąki
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 75g kakao do picia - u mnie Nesquik
  • 200g gotowego budyniu czekoladowego (z lodówki) - ja ugotowałam go bez dodawania cukru i masła
polewa:
  • 150g czekolady z bloku - ja użyłam gorzkiej czekolady w tabliczce
  • 1 łyżka oleju
dekoracja:
  • orzechy makadamia (nerkowce) i mieszanka orzechowa z rodzynkami (według upodobań)

1. Czekoladę przeznaczoną do przygotowania ciasta rozpuścić na małym ogniu w kąpieli wodnej, lekko mieszając podczas podgrzewania. Posiekać orzechy makadamia i mieszankę orzechową z rodzynkami. Masło lub margarynę utrzeć mikserem na najwyższych obrotach. Stopniowo dodawać cukier, cukier waniliowy i brązowy. Ucierać do uzyskania jednolitej masy. 
2. Dodawać kolejno jajka (każde co około 1/2 minuty). Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i dodawać w porcjach, mieszajac na średnich obrotach. Wymieszać z kakao, budyniem, rozpuszczoną czekoladą i orzechami (ja robiłam to wciąż na średnich obrotach miksera, jedynie przy orzechach zmniejszyłam obroty na minimum). Ciasto przełożyć do formy na babkę (o średnicy 22-24 cm, natłuszczonej, oprószonej mąką) i wstawić na ruszt do piekarnika. 

Grzanie góra/dół : piekarnik  nagrzany do temperatury około 180'c
Termoobieg : temperatura około 160c (bez rozgrzewania wstępnego)
Gaz: 2-3 stopień (bez rozgrzewania wstępnego)

Czas pieczenia : około 60 minut 

3. Ciasto zostawić w formie przez 10 minut, a następnie wyjąć i odstawić do ostudzenia.
4. Czekoladę na polewę połamać w drobne kawałki i rozpuścić z olejem na małym ogniu w kąpieli wodnej, lekko mieszając. Polać ciasto i udekorować według upodobań orzechami, mieszanką orzechów i rodzynkami. Pozostawić do zastygnięcia polewy. 


Więcej Inspiracji Wielkanocnych znajdziecie klikając na zdjęcie poniżej :)


8 komentarzy:

  1. Babka wygląda zachwycająco i z takimi smakami pewnie nieziemsko smakuje ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) dziękuję Samantha :) faktycznie była przepyszna - szczerze polecam :)

      Usuń
  2. Ślinka mi cieknie na widok tej Babki :)!

    OdpowiedzUsuń
  3. Była przepyszna!!! :D

    Doć

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) hm...no skoro z diety zrezygnowalas to muiala byc :) :* KC:*

      Usuń

Dziękuję bardzo za komentarz:)Anonimy proszę o podpis - będzie nam się milej rozmawiać :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...