Szukaj w blogu

Google Website Translator Gadget

6 kwietnia 2012

Wielki Piątek : jak się wodzę na pokuszenie - babka zebra dla diabetyków

BABKA ZEBRA 

DLA DIABETYKÓW


W moim Rodzinnym Domu jest tradycja wielkopostna... Rok rocznie w Wielki Piątek piecze się ciasta. Od dziecka wodząc mnie na pokuszenie. To takie umartwienie się Kucharki. No bo tutaj post ścisły...3 posiłki...A w domu - zapach męczący nie tylko nos, podniebienie, ale i skręcający kiszki... . A nie można niczego spróbować. Ba! Nawet łyżeczki  wylizać nie wypada. No i jak tradycja - to tradycja. W moim domu też dzisiaj ciasta królują. Zaczynamy od babki...zdrowej babki... . Powstała z myślą o Moim Tatusiu. I, jak zwykle sięgnęłam do książki Wypieki dla Diabetyków Britty Macho i Tiny Schlag.  Ciasto robi się szybko i łatwo.
Ja niestety nie mam małej formy na babkę, więc moja jest nieco niska i postrzępiona, ale liczę, że smakować będzie wybornie. Zdam relację jutro ;) A teraz przepis. Poniżej podaje wartości glikemiczne za autorkami książki. 


Składniki :
  • 4 jajka
  • 150g cukru
  • 100g margaryny
  • 60 ml oleju rzepakowego
  • 400g mąki pełnoziarnistej (pszennej)
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 125 ml mleka - u mnie 2%
  • 1 łyżka kakao w proszku
  • tłuszcz i mąka do oprószenia ciasta
  • 1 łyżka cukru pudru do obsypania babki

Jajka umyć, oddzielić żółtka od białek. Mikserem utrzeć żółtka z cukrem, olejem i margaryną na puszystą masę (ok. 5min). Białka ubić na sztywną pianę. 
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia,  partiami dodawać do masy żółtkowej na przemian z mlekiem. Całość wymieszać, połączyć z pianą z białek. 
Połowę ciasta przełożyć do natłuszczonej i posypanej mąką formy na babkę. Do reszty dodać kakao, wymieszać i również przełożyć do formy. 
Trzonkiem drewnianej łyżki ostrożnie połączyć ciemne i jasne ciasto. Piec około 45 min w temperaturze 180'C (N I E  NAGRZEWAĆ WCZEŚNIEJ PIEKARNIKA !!! ) . Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest gotowe. 
Ostudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem. Smaczności !!! :)



wartości odżywcze               w 100g                        w sztuce (50g)  
wartość kaloryczna               1381 kJ/330 kcal         773 kJ/185 kcal
białko                                   7,3g                           4,1g                  
węglowodany                         37,6 g                         21,0 g              
tłuszcze                                  16,7g                          9,4g                
wymienniki węglowodanowe       3,8 WW                      2,1 WW         
cholesterol                              90,9 mg                            50,9 mg    





Tutaj wiecej Inspiracji Wielkanocnych :)

3 komentarze:

Dziękuję bardzo za komentarz:)Anonimy proszę o podpis - będzie nam się milej rozmawiać :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...