BABKA ZEBRA
DLA DIABETYKÓW
W moim Rodzinnym Domu jest tradycja wielkopostna... Rok rocznie w Wielki Piątek piecze się ciasta. Od dziecka wodząc mnie na pokuszenie. To takie umartwienie się Kucharki. No bo tutaj post ścisły...3 posiłki...A w domu - zapach męczący nie tylko nos, podniebienie, ale i skręcający kiszki... . A nie można niczego spróbować. Ba! Nawet łyżeczki wylizać nie wypada. No i jak tradycja - to tradycja. W moim domu też dzisiaj ciasta królują. Zaczynamy od babki...zdrowej babki... . Powstała z myślą o Moim Tatusiu. I, jak zwykle sięgnęłam do książki Wypieki dla Diabetyków Britty Macho i Tiny Schlag. Ciasto robi się szybko i łatwo.
Ja niestety nie mam małej formy na babkę, więc moja jest nieco niska i postrzępiona, ale liczę, że smakować będzie wybornie. Zdam relację jutro ;) A teraz przepis. Poniżej podaje wartości glikemiczne za autorkami książki.
Ja niestety nie mam małej formy na babkę, więc moja jest nieco niska i postrzępiona, ale liczę, że smakować będzie wybornie. Zdam relację jutro ;) A teraz przepis. Poniżej podaje wartości glikemiczne za autorkami książki.
Składniki :
- 4 jajka
- 150g cukru
- 100g margaryny
- 60 ml oleju rzepakowego
- 400g mąki pełnoziarnistej (pszennej)
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- 125 ml mleka - u mnie 2%
- 1 łyżka kakao w proszku
- tłuszcz i mąka do oprószenia ciasta
- 1 łyżka cukru pudru do obsypania babki
Jajka umyć, oddzielić żółtka od białek. Mikserem utrzeć żółtka z cukrem, olejem i margaryną na puszystą masę (ok. 5min). Białka ubić na sztywną pianę.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, partiami dodawać do masy żółtkowej na przemian z mlekiem. Całość wymieszać, połączyć z pianą z białek.
Połowę ciasta przełożyć do natłuszczonej i posypanej mąką formy na babkę. Do reszty dodać kakao, wymieszać i również przełożyć do formy.
Trzonkiem drewnianej łyżki ostrożnie połączyć ciemne i jasne ciasto. Piec około 45 min w temperaturze 180'C (N I E NAGRZEWAĆ WCZEŚNIEJ PIEKARNIKA !!! ) . Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest gotowe.
Ostudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem. Smaczności !!! :)
wartości odżywcze w 100g w sztuce (50g)
wartość kaloryczna 1381 kJ/330 kcal 773 kJ/185 kcal
białko 7,3g 4,1g
węglowodany 37,6 g 21,0 g
tłuszcze 16,7g 9,4g
wymienniki węglowodanowe 3,8 WW 2,1 WW
cholesterol 90,9 mg 50,9 mg
Tutaj wiecej Inspiracji Wielkanocnych :) |
Szybko i smacznie..dziękuję za udział w akcji..
OdpowiedzUsuńNie ma za co :)
Usuń