Szukaj w blogu

Google Website Translator Gadget

31 lipca 2013

sodowe kurczakowe placuszki dla niejadka i nie tylko ;)

SODOWE 

PLACUSZKI Z KURCZAKA



Do złudzenia z wyglądu przypominają grubsze placki ziemniaczane. W smaku delikatne i soczyste, dzięki zastosowaniu krótkiego czasu smażenia. Wymyślone z myślą o moim Maluszku, ale i z myślą o wszystkich Mamach, które maja problem ze znalezieniem dań dla niejadków :) Mój Szkrab dzielnie mi pomagał mielić, mieszać i asystował przy smażeniu. A potem sam zjadł 5 takich placuszków. Od zwykłych kotlecików mielonych różnią się konsystencją i dodatkiem sody, która sprawiła, ze delikatnie napuchły na patelni, stały się delikatniejsze i przypominają placuszki, a nie suche kotleciki. My pierwszego dnia spałaszowaliśmy same, zaś drugiego idealnie sprawdziły się do mężowskich kanapeczek do  pracy w wersji na zimno oraz naszych ziemniaczków i fasoli szparagowej :) Polecam gorąco :) 



Składniki na 14-15 mini placuszków :
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 jajo
  • pół bułki grahamki
  • 1 cebula
  • ciut mleka
  • 3-4 łyżeczki mąki
  • szklanka startego żółtego sera
  • pieprz
  • sól
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • słodka papryka

Piersi z kurczaka mielimy razem z cebulą. Na koniec mielimy bułkę grahamkę - sprawi ona, ze z maszynki wydostanie się całe mięso, zaś jej dodatek sprawi, ze zagęści się ciasto na placuszki. Dodajemy jajo, mleko, mąkę, starty żółty ser, sodę i doprawiamy pieprzem, sola i papryką. Mieszamy wszystko łyżką. Konsystencję - dość ścisłą, ale jednak ciut lżejszą niż na mielone kotlety regulujemy mlekiem. Rozgrzewamy na patelni olej rzepakowy lub oliwę z oliwek i  nakładamy łyżką małe placuszki, które lekko rozgniatamy na patelni. Smażymy z obu stron na rumiano - około 3-4 minuty z każdej strony. Odsączamy na papierze do pieczenia nadmiar tłuszczu i podajemy :) Smaczności !!! :) 





5 komentarzy:

  1. Soda dla dziecka? To nie jest najlepszy pomysł..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dodanie szczypt nikomu nie szkodzi - zreszta w wiekszosci placków dodajew sie sode badz proszeek do pieczenia

      Usuń
  2. świetnie wyglądają, jeszcze w takiej wersji kurczaka to nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pierś z kurczaka surowa czy ugotowana?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. surowa, gdyby była ugotowana, było by to zaznaczone w tekście :)

      Usuń

Dziękuję bardzo za komentarz:)Anonimy proszę o podpis - będzie nam się milej rozmawiać :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...