OWSIANE
MUFFINKI Z MORELAMI
Nie przepadam za owsianką. I mówcie co chcecie...od dziecka owsiane płatki namoczone mlekiem grzęzną mi w gardle. Uwielbiam je w ciasteczkach, uwielbiam w ciastach i deserach, ale klasyczną owsianką gardzę. Dużo bardziej smakują mi płatki jęczmienne. Ale owsiankę kocha Mój Mąż. I zaraził tą miłością Naszego Brzdąca. Często robi ją sobie na szybkie śniadanie, kiedy my z Malcem jeszcze smacznie śpimy. Pewnego dnia tak bardzo spieszył się do pracy, że nie zdążył jej zjeść. I tak płatki stały sobie przykryte talerzykiem w miseczce na stole do czasu, aż ja nie zerknęłam podczas porannego zmywania, co w tej miseczce jest. Hm...No na śniadanie to już nieco za późno, bo dwunasta dochodzi, ale na deser może.... "Myszku zrobimy muffinki ? " Synkowi dwa razy nie trzeba powtarzać ;) Po dwóch minutach stał koło mnie w swoim fartuszku z miską w łapkach apelując, że trzeba "mąke tortową mama wies ??" ;) Nieco zdziwiony był tylko, kiedy mama "owsiniankę" dodała do ciasta. Zdziwienie minęło, kiedy oboje naszych muffinek spróbowaliśmy. Pycha. Nasze wspólne dzieło zostało pochłonięte w szybkim tempie przez Małego Piekarza na deser, a potem i kolację i śniadanie dnia następnego ;) Same muffinki polecam gorąco, szczególnie mamą małych brzdąców. Pyszne, miękkie i bardzo delikatne. Mleczne. Pożywne dzięki zawartości oleju rzepakowego i płatków owsianych. Z polskimi małymi i słodkimi morelami. Słowem - nasze polskie. Nasze smaczne. Do tego pozostają bardzo długo wilgotne. Polecam gorąco !
Muffinki powstały z myślą o Akcji Domi :) Muffinkowo III, a kiedy w naturalny sposób dla siebie, dodałam do nich oleju rzepakowego, wiedziałam, że zgłoszę ten przepis do Konkursu "Blogerzy kochają olej rzepakowy" :)
Składniki :
Mokre:
- 2 jaja
- 1 szklanka mleka
- 1/4 oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - z powodzeniem możecie go zastąpić odrobiną olejku waniliowego lub połową opakowania cukru waniliowego - ten ostatni dodajecie do suchych składników !
suche:
- 2 szklanki mąki tortowej - przesianej
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
ponadto :
- szklanka błyskawicznych płatków owsianych
- 1,5 szklanki mleka
- morele - około 20 sztuk
Płatki owsiane wrzucamy do miseczki, zalewamy je gorącym mlekiem i zostawiamy do całkowitego go wchłonięcia. Mają być mocno napuchnięte.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, proszek do pieczenia, sodę i ewentualnie cukier waniliowy - jeśli nie dodajemy ekstraktu - i wszystko razem mieszamy. Do osobnej miski wbijamy jajka, wlewamy mleko i olej oraz ekstrakt (lub olejek) - wszystko razem ubijamy trzepaczką na jednolitą masę. Następnie mokre składniki wlewamy do suchych, mieszamy dwa, trzy razy, dodajemy płatki i mieszamy wszystko szybko i byle jak - do momentu zniknięcia mąki. Pamiętajcie, ze zbyt długie mieszanie ciasta sprawi, że muffinki nie będą puszyste, ale twarde. Nakładamy ciasto do formy na muffiny do 3/4 wysokości. W każdą muffinkę wciskamy połówkę (w przypadku bardzo małych) lub ćwiartkę brzoskwini - układając ją skórką do dołu, aby sok pozostał w brzoskwini, a nie wniknął w ciasto. Pieczemy w temperaturze 190'c przez około 25 minut. Z powodzeniem możemy je wystudzić w formach, jeśli posiadamy silikonowe. Smaczności !! :)
pysznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńNie robiłam jeszcze muffinów z morelami, ale Twoje wyglądają na mięciutkie i biszkoptowe :)
OdpowiedzUsuń