ROLADKI
Z PIERSI KURCZAKA ZE ŚWIEŻYM SZPINAKIEM I SEREM ŻÓŁTYM
GOTOWANE NA PARZE
Kto powiedział, że dietetyczne jedzenie musi być nudne i niesmaczne. Nikt. Zwłaszcza teraz, kiedy świeżych pysznych warzyw i owoców mamy pod dostatkiem. Roladki te są zainspirowane przepisem Ani z bloga Dietetycznie Siostro. Robiłam je już w bardzo wielu wersjach - zasada ta sama - z góry dziękuje bardzo Ani za tą inspirację;) (I ogromną motywację do ćwiczeń i w ogóle za wszystko;)). Postaram się Wam z biegiem czasu sprzedawać poszczególne moje osobiste patenty na te roladki:) Dzisiejsza wersja jest taka na czasie :) Świeży szpinak i ser żółty - dla liczących kalorie polecam Edam - jedyny ser dopuszczany przez lekarzy i dietetyków w diecie wątrobowej, z racji niskiej zawartości tłuszczu. Do tego dużo gałki muszkatołowej. No i gotowanie na parze. Wystarczy jeszcze tylko gotowana fasolka szparagowa, młode ziemniaczki i obiad gotowy w 20 minut. Polecam i życzę Smaczności :)
Składniki na 4 porcje:
- 2 piersi z kurczaka
- 8 listków świeżego szpinaku
- 4 plasterki żółtego sera - Edam, Gouda lub jaki macie w lodówce
- gałka muszkatołowa - u mnie świeżo tarta
- sól czosnkowa
- pieprz
Piersi myjemy i przekrawamy na pół, tak aby powstały nam dwa kotleciki. Na talerzu robimy mieszankę z pieprzu, soli czosnkowej i gałki muszkatołowej - tej ostatniej polecam sporo. Obtaczamy z dwóch stron każdy kotlecik w mieszance. Następnie na każdym układamy po dwa listki szpinaku, na nich plasterek żółtego sera i rolujemy całość. Taką gotową roladkę zawijamy w folię aluminiową.
Wszystkie 4 układamy w garnku do gotowania na parze, parowarze czy na sitku nad gotującą się wodą i przykrywamy. Parujemy około 15-20 minut:) Smaczności !! :)
pyszności!!!
OdpowiedzUsuńŚlinka cieknie na sam widok! Mniam! Pycha :)
OdpowiedzUsuńWyglądają wyśmienicie! Uwielbiam szpinak, więc chyba lada dzień skuszę się na wypróbowanie Twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuńdzisiaj spróbowałam, świetne :)
OdpowiedzUsuń