Szukaj w blogu

Google Website Translator Gadget

4 lipca 2013

roladki z kurczaka na parze ze szpinakiem i serem żółtym - lekko, dietetycznie i smacznie

ROLADKI 

Z PIERSI KURCZAKA ZE ŚWIEŻYM SZPINAKIEM I SEREM ŻÓŁTYM 

GOTOWANE NA PARZE  




Kto powiedział, że dietetyczne jedzenie musi być nudne i niesmaczne. Nikt. Zwłaszcza teraz, kiedy świeżych pysznych warzyw i owoców mamy pod dostatkiem. Roladki te są zainspirowane przepisem Ani z bloga Dietetycznie Siostro. Robiłam je już w bardzo wielu wersjach - zasada ta sama - z góry dziękuje bardzo Ani za tą inspirację;) (I ogromną motywację do ćwiczeń i  w ogóle za wszystko;)). Postaram się Wam z biegiem czasu sprzedawać poszczególne moje osobiste patenty na te roladki:) Dzisiejsza wersja jest taka na czasie :) Świeży szpinak i ser żółty - dla liczących kalorie polecam Edam - jedyny ser dopuszczany przez lekarzy i dietetyków w diecie wątrobowej, z racji niskiej zawartości tłuszczu.  Do tego dużo gałki muszkatołowej. No i gotowanie na parze. Wystarczy jeszcze tylko gotowana fasolka szparagowa, młode ziemniaczki i obiad gotowy w 20 minut. Polecam i życzę Smaczności :) 



Składniki na 4 porcje:
  • 2 piersi z kurczaka 
  • 8 listków świeżego szpinaku
  • 4 plasterki żółtego sera - Edam, Gouda lub jaki macie w lodówce
  • gałka muszkatołowa - u mnie świeżo tarta
  • sól czosnkowa
  • pieprz




Piersi myjemy i przekrawamy na pół, tak aby powstały nam dwa kotleciki. Na talerzu robimy mieszankę z pieprzu, soli czosnkowej i gałki muszkatołowej - tej ostatniej polecam sporo.  Obtaczamy z dwóch stron każdy kotlecik w mieszance. Następnie na każdym układamy po dwa listki szpinaku, na nich plasterek żółtego sera i rolujemy całość. Taką gotową roladkę zawijamy w folię aluminiową. 


Wszystkie 4 układamy w garnku do gotowania na parze, parowarze czy na sitku nad gotującą się wodą i przykrywamy. Parujemy około 15-20 minut:) Smaczności !! :) 






4 komentarze:

  1. Ślinka cieknie na sam widok! Mniam! Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają wyśmienicie! Uwielbiam szpinak, więc chyba lada dzień skuszę się na wypróbowanie Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. dzisiaj spróbowałam, świetne :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz:)Anonimy proszę o podpis - będzie nam się milej rozmawiać :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...