Szukaj w blogu

Google Website Translator Gadget

30 lipca 2013

amerykańskie hamburgery w zdrowym wydaniu czyli domowy fast food

DOMOWE 

HAMBURGERY AMERYKAŃSKIE 

Z GRILOWANĄ CUKINIĄ 





Dzisiaj oddech po upałach..Pochmurno, z lekkim letnim deszczem. Za oknem słychać kosiarki i pachnie świeżo skoszona trawa... . Dzisiaj to dzień na pyszne ciacho z malinami, kawę i ciepła zupę jarzynową. Ale wczoraj ukrop lał się z nieba, i nikt nie miał ochoty na siedzenie przy garach. W takie dni człowiek sięga po coś co jest szybkie, sycące i najlepiej zapychające. Fast food. Ja uwielbiam hamburgery. Naprawdę.  Są dni, kiedy myśl o pysznym kawałku wołowiny dominuje w moich wszystkich myślach. I uwierzcie mi nic tak dobrze nie smakuje, jak domowy hamburger. W mojej wersji, którą dzisiaj Wam prezentuję, wzbogacony o dodatki równoważące gęsty i kaloryczny sos ;) Czasem warto zrobić zdrowszą i domową wersję amerykańskiego specjału...Uwierzcie mi...nawet najmniejsze łapki nie mogą się doczekać, aż będzie można dorwać takie fastfoodowe pyszności :) Nawet, jeśli nie ma do nich coli i frytek... :) 



Składniki na 3 hamburgery:
  • ok. 400 g mielonej wołowiny - u mnie polędwica, albo łopatka ? ;) mieszkała w zamrażalniku już...była chudziutka :) 
  • 1/4 bardzo drobno pokrojonej czerwonej papryki - w mini mini kosteczkę
  • 1/4 bardzo drobno pokrojonej cebuli - w mini mini kosteczkę
  • 1 jajo
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 3 plastry sera żółtego 
  • 6 plastrów pomidora 
  • 3 liście sałaty
  • 9 plastrów młodej cukinii - nie obranej - takie 1 cm
  • łyżka majonezu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżeczki ketchupu
  • pieprz
  • sól
  • 3 bułki kajzerki - najlepiej świeżo pieczone - ja mam tą radość, że obok wypiekają i są jeszcze ciepłe
  • 2 łyżki oliwy z oliwek



Do miski wrzucamy mieloną wołowinę, wbijamy jajo, dodajemy bułkę tartą, paprykę i cebulkę. Solimy i pieprzymy, po czym dłonią wyrabiamy twardą i dość ścisłą masę. 
Na patelni grillowej - ja używam groszkowej patelni philipiaka z półokrągłą pokrywą, dzięki czemu nie muszę używać dużej ilości tłuszczu, ale klasyczna grillowana patelnia też się nada lub teflonowa z grubą powłoką:) - rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy. Formułujemy trzy dość grube kotlety, które spłaszczamy lekko dociskając je do patelni. Kiedy zrumienią się z jednej strony (w przypadku patelni philipiaka czekamy, aż mięso samo nam odejdzie od patelni), obracamy je, smażymy jeszcze 3 minuty, po czym delikatnie podlewamy wodą - 1 -2 łyżki i szybko zakrywamy patelnię. Dzięki temu kotlety nam się odparują i będą na pewno dobrze podduszone i soczyste, a nie suche :) Wyłączamy po 6 minutach i zostawiamy pod przykryciem w cieple. 
Na suchej teflonowej patelni obsmażamy z jednej strony plastry cukinii, następnie odwracamy ją, składamy koło siebie po trzy plasterki. Na każdej trójce układamy ser żółty. Przykrywamy patelnię i wyłączamy gaz. Czekamy, aż ser się rozpuści. 
Robimy sos z musztardy, majonezu i ketchupu -mieszamy wszystko razem. 
Bułki kroimy na pół - jeśli są zimne, możemy je na pół minuty wsadzić do mikrofalówki na grilla ;) - każdą połówkę smarujemy sosem. Na dolną część bułek nakładamy liść sałaty, na niego kotleta wołowego. Na niego nakładamy po dwa plasterki pomidora, na niego nakładamy cukinie z serem (nasze trzy plasterki spięte teraz w całość ) i przyciskamy posmarowaną sosem górą bułki. W środek wpinamy dużą wykałaczkę, aby łatwiej było nam ugryźć i delektować się naszym fast foodem :) Podajemy od razu - Smaczności !!! :) 








A ten jest mój MAMA !!! 
Który ? 
O ten !!! 
:) 






6 komentarzy:

  1. Do amerykańskiego burgera nie dodajemy ani jajka ani bułki tartej ani cebuli :) mięso samo się zwiążę jeśli po posiekaniu / zmieleniu ugnieciesz je dobrze dłońmi i dasz do lodówki na np. pół godziny..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) ha! no to juz wiem jaka będzie następna wersja ;) Dziękuję :)

      Usuń

Dziękuję bardzo za komentarz:)Anonimy proszę o podpis - będzie nam się milej rozmawiać :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...