SAŁATKA
Z LIŚCI SZPINAKU Z TRUSKAWKAMI I BRATKAMI
Sałatka na dowód tego, że nie byłam gołosłowna w Telewizji ;) Powstała jako kolacja dla mnie i Smyka. Smakowała mu tak - że dla Taty nic nie zostało ;) Sam osobiście dobierał składniki ! Na pomysł Mamy, że zjemy kwiatki, wpadł w euforię i pałaszował z je potem z dziką radością ;) No i sam zrywał z parapetu !! (Potem chciał do wszystkiego dodawać bratki, nawet do zupy pomidorowej...).
Sałatka ? Połączenie truskawek i szpinaku - klasyczna bomba smakowa, a do tego te delikatne bratki...mmmm. Polecamy gorąco :)
Składniki na miskę - ciężko porcje określić - zależy od Konsumentów ;) :
- pół wiązki szpinaku -świeże listeczki i troszeczkę gałązek
- 8 truskawek
- pomidor
- kilkanaście bratków - koniecznie samodzielnie wyhodowanych na parapecie lub w ogródku - sklepowe się nie nadają !
- cebulka młoda tzw cebucha czyli szczypior zielony z dymka ;)
- olej lniany - łyżeczka
- pół łyzeczki cukru
- oliwa z oliwek - 2 łyżeczki
- pieprz
- sól
Szpinak dokładnie płuczemy i rwiemy w palcach - gałązki kroimy nożem. Wrzucamy do niego pokrojone na ćwiartki truskawki, całe bratki, pokrojonego w kosteczkę pomidora i poszatkowaną cebuchę zieloną. Wszytko razem mieszamy - najlepiej po francusku "łapą" - gdyż bratki są delikatne. Polewamy dresingiem z oliwy, oleju soli, pieprzu i pół łyżeczki cukru. Podajemy. Smaczności !!
Wzięło Cię! Bardzo się cieszę :)
OdpowiedzUsuńhihihi oj wzięło Gosiu wzięło :)
Usuńpiękna i kolorowa:)
OdpowiedzUsuńpołączenie truskawek i szpinaku jest dla mnie niewiarygodne, trochę trudno mi sie przełamać, ale te bratki... to wygląda tak kolorowo, że chyba spróbuję :>
OdpowiedzUsuńjeść bratki? fiu fiu, nie wpadłabym na to!
OdpowiedzUsuńGabrysia
tak sobie myślę, że powinnaś zgłosić ten przepis na konkurs Przepisy dietetyczne figury - no jak nic, dietetyczny, oryginalny, śliczny i kolorowy :) jeszcze nie próbowałam, ale jestem już tego coraz bliższa :D :D
OdpowiedzUsuń