Szukaj w blogu

Google Website Translator Gadget

23 grudnia 2013

wilgotny szybki piernik z miodem

WILGOTNY 

PIERNIK Z MIODEM


Pozostajemy w temacie pierniczenia. Zakochałam się w tym pierniku w zeszłym roku. Podobnie, jak w przypadku mazurka frangipane według przepisu Zosi Różyckiej i Oli Szwarc, wystarczyło spojrzenie na zdjęcie, by chcieć go zrobić. A kiedy zobaczyłam, że roboty z nim tyle, co nic, wiedziałam, że zagości na mym stole. Jak widzicie wrócił. A to dla niego najlepsza rekomendacja. Jeśli nie macie jeszcze piernika - zróbcie ten. Nie będziecie żałować. Przepis pochodzi z grudniowego Zwierciadła z 2012 roku. 



Składniki na keksówkę: 
  • 100 g masła
  • 200 g miodu
  • 50 g brązowego cukru
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 2 jaja
  • 100 ml śmietany
  • po łyżeczce cynamonu, imbiru, kardamonu i zmielonych goździków, szczypta czarnego pieprzu - przyprawy można zastąpić 2 łyżkami przyprawy do piernika - ja  w tym roku użyłam swojej domowej
  • ciemna melasa do polania

Mąkę wymieszać z przyprawami i odstawić. Masło zmiksować z miodem, cukrem i żółtkami. Dodać śmietanę i mąkę z przyprawami. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać w ciasto. Wyłożyć do podłużnej formy keksowej i piec około godzinę w 175'C. Wystudzone polać ciemną melasą. Smaczności !! 




Wigilia 2013

1 komentarz:

  1. Świetny piernik. Na święta pojawił się z innego przepisu, ale na jutrzejszą zabawę właśnie się piecze:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz:)Anonimy proszę o podpis - będzie nam się milej rozmawiać :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...