FIOLETOWY
KREM Z CZERWONEJ CEBULI Z WIŚNIÓWKĄ
W tym roku Sylwester będziemy spędzać w domu, ale to nie oznacza, że nie szampańsko. Akcja Tęcza Smaków 3 trwa nadal i chcąc zachęcić Was do jej udziału i ja się w tym roku bawię. Dlatego sama sobie stawiam wyzwanie - na mym stole będzie w tym roku tęczowo - zakąski, ciasta, ciepłe dania w jednym kolorze z kolorów tęczy. Krem z czerwonej cebuli z wiśniówką to moja pierwsza propozycja. Lekko słodkawy, gęsty, rozgrzewający. Odrobina wiśniówki dodaje mu pikanterii i ten delikatny fioletowy kolor :) Polecam na Sylwestra, ale i na codzienny zimowy obiad... Smakuje pysznie :)
- 6 czerwonych cebul
- 1/4 kostki masła
- łyżka Vegety lub innej jarzynki
- woda - tylko do przykrycia cebuli
- pieprz
- pół kieliszka wiśniówki
Cebule obieramy i drobno kroimy. Rozpuszczamy połowę masła, wrzucamy poszatkowaną cebule i dodajemy resztę masła. Mieszamy cały czas i na średnim ogniu podduszamy cebule w maśle do zmięknięcia. Następnie zalewamy je woda tylko do przykrycia, dodajemy jarzynki, pieprzu i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem jakieś 5 minut. Następnie blenderujemy na gładka masę i dodajemy wiśniówki. Odparowujemy chwilkę i podajemy z razowymi grzankami. Smaczności !!! :)
Na dobry początek Sylwestra! :)
OdpowiedzUsuńIntrygujące połączenie :)
OdpowiedzUsuń