Szukaj w blogu

Google Website Translator Gadget

30 grudnia 2013

krem z czerwonej cebuli z wiśniówką - sylwester na tęczowo

FIOLETOWY 

KREM Z CZERWONEJ CEBULI Z WIŚNIÓWKĄ


W tym roku Sylwester będziemy spędzać w domu, ale to nie oznacza, że nie szampańsko. Akcja Tęcza Smaków 3 trwa nadal i chcąc zachęcić Was do jej udziału i ja się w tym roku bawię. Dlatego sama sobie stawiam wyzwanie - na mym stole będzie w tym roku tęczowo - zakąski, ciasta, ciepłe dania w jednym kolorze z kolorów tęczy. Krem z czerwonej cebuli z wiśniówką to moja pierwsza propozycja. Lekko słodkawy, gęsty, rozgrzewający. Odrobina wiśniówki dodaje mu pikanterii i ten delikatny fioletowy kolor :) Polecam na Sylwestra, ale i na codzienny zimowy obiad... Smakuje pysznie :) 



Składniki na 3 osoby:
  • 6 czerwonych cebul
  • 1/4 kostki masła
  • łyżka Vegety lub innej jarzynki
  • woda - tylko do przykrycia cebuli
  • pieprz
  • pół kieliszka wiśniówki




Cebule obieramy i drobno kroimy. Rozpuszczamy połowę masła, wrzucamy poszatkowaną cebule i dodajemy resztę masła. Mieszamy cały czas i na średnim ogniu podduszamy cebule w maśle do zmięknięcia.  Następnie zalewamy je woda tylko do przykrycia, dodajemy jarzynki, pieprzu i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem jakieś 5 minut. Następnie blenderujemy na gładka masę i dodajemy wiśniówki. Odparowujemy chwilkę i podajemy z razowymi grzankami. Smaczności !!! :) 




2 komentarze:

Dziękuję bardzo za komentarz:)Anonimy proszę o podpis - będzie nam się milej rozmawiać :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...