Szukaj w blogu

Google Website Translator Gadget

19 grudnia 2013

pstrąg w gałce pieczony na ziemniaczkach - nie tylko karp na święta

PSTRĄG 

W GAŁCE MUSZKATOŁOWEJ PIECZONY NA ZIEMNIACZKACH


Uwielbiam ryby. Wigilii bez karpia sobie nie wyobrażam. Ale wiem też, że wiele osób karpia nie lubi. Dlatego dzisiaj właśnie dla nich propozycja innej królewskiej ryby. Pstrąg. Również polska i pyszna ryba. Gości na niejednym stole wigilijnym. U mnie w zaskakującej dla niektórych, ale przepysznej odsłonie. A skąd pomysł ? 
 Niedawno oglądałam kulinarny program Wyprawy po przyprawy. Dowiedziałam się z niego, że gałka muszkatołowa jest idealna do ryb, choć mało kto ją do nich stosuje. Oprócz tego dowiedziałam się, że ma piękne, jadalne kwiaty o czym kompletnie nie wiedziałam ;)Ale wracając do przepisu. Gałka i ryba równa się miłość dozgonna w moim podniebieniu. Zresztą nie tylko moim, bo zakochała się w tym połączeniu cała moja rodzina, z Rodzicami odwiedzającymi nas na czele. Pomysł na pieczenie jej na ziemniaczkach zaczerpnęłam z Kuchnii Lidla. I tak wyszło iście królewskie, świąteczne i wymagające małego nakładu czasu danie. Zapraszam. 



Składniki na 2-3 osoby : 
  • 2 surowe pstrągi patroszone
  • 1/4 kostki masła 
  • 2 łyżeczki koperku 
  • gałka muszkatołowa - około 4-5 łyżeczek
  • 1 cytryna
  • sól
  • pieprz
  • 8 ziemniaczków
  • oliwa z oliwek 
  • tymianek 
  • natka pietruszki
  • cebulka - szczypior

Ziemniaki obieramy, kroimy na cząstki lub grubsze plasterki. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwa z oliwek, wrzucamy ziemniaki. Posypujemy je tymiankiem, solą, pieprzem, szczypiorkiem i natką pietruszki, układamy na wierzchu kilka plasterków masła i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na  190'c na około 20 minut. Mieszamy w trakcie pieczenia od czasu do czasu. 
W tym czasie płuczemy pstrągi i osuszamy. Skrapiamy sokiem z cytryny i nacieramy porządnie solą, pieprzem i gałka muszkatołową. 
Miękkie masło rozcieramy z kilkoma kroplami soku z cytryny, koperkiem i 2 łyżeczkami gałki muszkatołowej. Każdą rybę nadziewamy masełkiem, wkładamy po 2 plasterki z cytryny do środka i dwa na grzbiet ryby. 
Gdy ziemniaki zaczynają się rumienić - układamy na wierzch ryby i pieczemy razem jeszcze około 15 - 20 minut. Smaczności !!! 



Wigilia 2013

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję bardzo za komentarz:)Anonimy proszę o podpis - będzie nam się milej rozmawiać :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...