KUKURYDZIANE MUFFINY
Z SUSZONYMI POMIDORAMI
Powstały równolegle do kakaowych muffinek. Szybkie decyzje po przeglądzie szafek i lodówki w moim wykonaniu zawsze obfitują w coś pysznego. Przepis smakował i znajomym i nam. Wytrawne muffinki to idealna i zdrowa przekąska dla Maluchów i Starszych do pracy i szkoły. A skoro rok szkolny za pasem, warto już pomyśleć o zdrowych, drugich śniadaniach dla Naszych Pociech do plecaka. Takiej muffinki żadne mniejsze i większe łapki nie odmówią, a fajniej wyglądają niż klasyczna kanapka :) Gotowe w 30 minut. Polecam.
Muffiny lądują w akcji Domi - Muffinkowo III.
Składniki :
suche :
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 łyżki suszonej bazylii
- sól
- pieprz
mokre:
- 2 jaja
- szklanka mleka
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
ponadto :
- suszone pomidory w oliwie - u mnie pomidory z kaparami lub pomidory z bazylią i oregano - około 10 sztuk
Suche składniki łączymy w jednej misce - przesiewamy obie mąki i dodajemy resztę składników - mieszamy. Mokre składniki łączymy w jedną masę trzepaczką do jaj. Wlewamy mokre do suchych. Kroimy pomidory na paski wrzucamy do masy i całość mieszamy byle jak, do połączenia się składników. Wkładamy do formy na muffinki - do 3/4 wysokości i pieczemy około 20-15 minut w 190'c . Zróbmy test patyczkowy :) Upieczone trzymamy kilka minut w formach i studzimy na kratce. Smaczności !!
Nie mów mi nawet o powrocie do szkoły :P hmm moze faktycznie muffinki pomogą :))
OdpowiedzUsuńO tak, na pewno były wyjątkowo smaczne - uwielbiam suszone pomidory. Wyglądają super! :)
OdpowiedzUsuń