WĄTRÓBKA PO WIEDEŃSKU
Sprawdzony sposób na wątróbkę mojej Mamusi. Od zawsze podawany w moim Rodzinnym Domu. Nazywany wątróbką po wiedeńsku. Nie mam pojęcia, ile ma ona wspólnego z prawdziwą.. wątróbką po wiedeńsku, ale wiem, że jest moją ulubiona wersją wątróbki. Niedawno przypomniałam sobie o tym przepisie i zaserwowałam go Moim Chłopakom. Zgodnie orzekli, że pyszna jest :)
Bo z wątróbką to jest tak, że każdy lubi ją podawaną w inny sposób. Ja uwielbiam prawie że krwistą, mój Tatuś pół krwistą, zaś Mamunia z Siostrą wypieczoną, ale nie suchą. Ten sposób godził wszystkie strony w moim domu ;) Polecam go szczególnie wtedy, kiedy nasza rodzinka wraca o różnych porach do domu. Ten sposób na wątróbkę jest tak świetny, że wcale nie musi być ona podawana od razu z patelni. Równie dobrze smakuje na zimno co i lekko odgrzana po jakimś czasie:) Wątróbka nie jest wyschnięta, a mięciutka, jednak mimo tego jest dobrze usmażona. Dla mnie to idealne danie obiadowe - i szybkie i tanie i pyszne. Można je z powodzeniem zaserwować gościom. Polecam!
Składniki :
- wątróbka - drobiowa lub wieprzowa - ja zwyczajowo na 4 osoby biorę około 500 g
- mleko
- pieprz
- sól
- bułka tarta
- 2 jaja
- mąka
- olej do smażenia
Wątróbkę płuczemy, obieramy z niej białą żółć (takie białe nitki.. ;) ) i wkładamy do miski. Zalewamy mlekiem do przykrycia i odstawiamy do lodówki na jakieś 20-30 minut. Po tym czasie odsączamy na sitku, a następnie panierujemy - obtaczamy w mące, jajkach i bułce tartej. Tak przygotowaną smażymy na złocisto, ze wszystkich stron, na patelni na dobrze nagrzanym oleju. Po usmażeniu odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu i podajemy z ziemniaczkami i sezonowa surówką :) Smaczności !!
Wątróbka przyrządzona w ten sposób smakuje nawet tym, którzy jej nie lubią.... Dzięki za przypomnienie :)
OdpowiedzUsuńproszę bardzo :)
UsuńPycha zrobiłam tak i naprawdę pycha ,,,racja ze i dzieciaki jedzą
OdpowiedzUsuńPycha
OdpowiedzUsuńNawet dzieci prosimy o dokładkę
OdpowiedzUsuńAle mam pytanie dlaczego nie trzyma sie watrobki wierzch odpada w niektórych miejscach
OdpowiedzUsuńjak widzisz - mojej tez troszeczkę ;) To jest tak naprawdę kwestia wprawy w panierowaniu wątróbki , bo dużo trudniej się ja panieruje niż zwykłego schabowego. Wątróbka jest gładka więc panierka nie chce tak pieknie do niiej przywierać . pojęcia nie mam dlaczego, ale jak dojde to sie podzilę ;)
OdpowiedzUsuń