Szukaj w blogu

Google Website Translator Gadget

29 czerwca 2013

orzeźwiający koktajl z arbuza i truskawek

KOKTAJL 

TRUSKAWKOWO -ARBUZOWY



Lato. Truskawki. Arbuz - młody, soczysty, bez czarnych pestek. Upał. Chęć orzeźwienia. Wystarczające powody do tego, by zaserwować sobie taki koktajl na śniadanie, obiad, kolację.  Lub wtedy, gdy dzieci proszą o coś słodkiego, my mamy ochotkę, albo przed nami spotkanie w gronie przyjaciół. Efekt uśmiechu na twarzy gwarantowany. Polecam. 



Składniki na ok. 3-4 porcje:
  • 200 g truskawek - około 15 sztuk
  • jeden gruby plaster arbuza ze średniej wielkości główki - jakieś 200-300 g - najlepszy taki młody bez czarnych pestek
  • 250 ml kwaśnego mleka
  • 1/4 szklanki brązowego cukru - około 5 łyżek

Owoce płuczemy. Truskawki obieramy z szypułek, arbuza obieramy ze skóry i wydłubujemy czarne pestki - białe mogą zostać. Wrzucamy do blendera pokrojone na kawałki, zalewamy kwaśnym mlekiem, zasypujemy cukrem. Blenderujemy na gęsty koktajl. Schładzamy w lodówce. Smaczności :) 







5 komentarzy:

  1. właśnie, sam koktajl z arbuza nie smakuje tak dobrze jak ten z truskawkami

    OdpowiedzUsuń
  2. w zeszłym roku robiłam lody truskawkowo-arbuzowe, ale koktajlu nie piłam jeszcze :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam wrażenie, że słowa ARBUZ i ORZEŹWIENIE to synonimy :) Mogłabym go jeść na kilogramy! Uwielbiam :)
    dariawkuchni.

    OdpowiedzUsuń
  4. Czołem… Zapewne to zabrzmi dziwacznie, ale jesteś dla mnie zaskoczeniem i odkryciem jednocześnie. Zaprzyjaźniony kucharz posiada lokal, w którym jadają posłowie, gdzie pojawia się również
    Joachim Brudziński, jednak takich przepisów u niego niestety nie znajdę. Lepie postaraj się o własny bar.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz:)Anonimy proszę o podpis - będzie nam się milej rozmawiać :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...